Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Igår avslutades licensjakten efter varg

Bild på tre vargar som går över en myr. Det är disigt morgonljus och bilden är lite kornig.

Foto: Mostphotos

När årets vargjakt nu avlutats kan Länsstyrelsen konstatera att sex vargar som berör Dalarna har fällts. Jakten har löpt på utan störningar och Länsstyrelsen bedömer att samarbetet mellan myndigheter och jägare i de berörda länen fungerat bra.

För Dalarna var det två vargrevir, Tinäset och Almhöjden, som omfattades av jakten. Båda reviren sträcker sig över två till tre länsgränser och är belägna i landets mest vargtäta områden. Den totala tilldelningen för de två reviren var fjorton vargar som kunde fällas under jakten.

Beslut om licensjakt fattas enligt svensk lag senast den 1 oktober vilket innebär att beslutet är baserat på information från förgående vinters inventering.

– Vi konstaterade redan innan jaktstart att det inte längre fanns någon familjegrupp med valpar i Tinäset. I stället fanns ett nytt stationärt par i området och de fälldes tidigt i jakten, säger Caroline Dickson, enhetschef på enheten för vilt vid Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Jakten i Tinäset avlystes den 9 januari då varken Länsstyrelsens personal eller jaktledningen hittat några nya vargspår i jaktområdet.

I Almhöjden visste Länsstyrelsen att paret i reviret fått valpar under våren. Tre av vargarna fälldes också under de första dagarna av jakten och den fjärde fälldes i slutet av jakten.

– Det har varit stundtals svåra spårförhållanden i området vilket har försvårat jakten, säger Caroline Dickson. I övrigt har jakten genomförts utan störningar och jag upplever att vi haft ett gott samarbete mellan myndigheter och jägare i de berörda länen.

I hela Sverige fattade länsstyrelserna beslut om att totalt 75 vargar kunde fällas under licensjakten. Vid jaktslut kan myndigheterna konstatera att 57 av dessa har fällts.

Just nu pågår årets inventering av varg. Den avslutas den 31 mars och resultatet ska enligt plan redovisas den 1 juni. Alla som ser vargspår kan hjälpa till i inventeringen genom att lägga in observationen på skandobs.se. Det går också bra att ringa till en av Länsstyrelsens naturbevakare. Mer information om inventeringen finns på länsstyrelsens webb:

Inventering av stora rovdjur | Länsstyrelsen Dalarna (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt