Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Underhåll på Södra Kungsleden – nya kryss i snön

Kryss som märker ut vandringsled på ett snöigt fjäll.

Ulf Schröder, naturbevakare, sätter ett kryss på plats. Foto: Erik Dahl Gunnarsson

Södra Kungsleden, som startar vid Högfjällshotellet i Sälen, undergår just nu ett smärre ansiktslyft. Naturbevakare från Länsstyrelsen i Dalarnas län är ute och ser till att kryssen längs leden sitter som de ska, samt kompletterar med nya kryss där så behövs.

– Det ska var lätt att hitta, och svårt att gå vilse! Säger Erik Dahl Gunnarsson, naturbevakare, som arbetat i 15-gradig kyla på fjället.

Under sommaren röjdes den del av Kungsleden som finns i Dalarna. Den sträcker sig från Högfjällshotellet i Sälen, upp mot Östfjällsstugan och in i Norra Transtrandsfjällens naturreservat, för att sedan fortsätta in i Härjedalen. Nu under vintern passar det bra att sätta upp kryss och justera kryssens placering, eftersom man kan ta sig fram med skoter på snön.

Preparerat till Östfjällsstugan

Erik Dahl Gunnarsson vill särskilt tipsa om den del av Kungsleden som går från Sälens Högfjällshotell till Östfjällsstugan. Här är nära till parkering, och man är snabbt uppe på fjället.

– Vi har kört skoter på den så att leden är preparerad. Det finns dock inga skidspår, poängterar Erik Dahl Gunnarsson.

Även på Norra Transtrandsfjället, som är ett naturreservat, går det bra att åka skidor, men snön där är inte preparerad.

Södra Kungsleden

Södra Kungsleden är en statlig fjälled. Hela leden, även utanför naturskyddade områden, förvaltas av Länsstyrelsen Dalarna. Raststugor, vindskydd och toaletter underhålls löpande, och de flesta är i gott skick.

Södra kungsleden i Dalarna sträcker sig från Rogen vid jämtlandsgränsen i norr ned mot Högfjällshotellet i Sälen – en sträcka på cirka 15 mil. Leden passerar genom de skyddade områdena Töfsingdalens nationalpark, Långfjället, Bredåsen, Drevfjället, Fulufjällets nationalpark, Skarsåsfjället och Norra Transtrandsfjällen. Långfjället är sommarbetesland för Idres sameby.

Ladda ner en folder om Södra Kungsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss