Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nytt nummer av Liebladet – läs om blomman som gjorde comeback!

Blomma på äng.

Fältgentianan återhämtade sig efter den torra sommaren 2018. Foto: Sarah Lagerberg.

Liebladet är tillbaka, med nyheter om ängssvampar, vilda pollinatörer och en viss blomma, som återhämtat sig efter några dåliga år. Liebladet riktar sig till alla som är intresserade av några av våra allra mest artrika miljöer – ängar och betesmarker.  

Liebladet kommer normalt ut årligen, men nu har det dröjt ett tag sedan senaste numret, som kom ut för två år sedan. Sarah Lagerberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län, berättar att många har hört av sig och frågat om Liebladet.

– Vi märker att det finns ett intresse för att läsa om ängar och betesmarker, och det är väldigt roligt, säger Sarah Lagerberg.

Fältgentianan – tillbaka efter den torra sommaren

I detta nummer av Liebladet kan du bland annat läsa om fältgentianan, en ängsblomma som tidigare varit vanlig i Dalarna, men som minskat i takt med att ängar och betesmarker vuxit igen. Under 2020 och 2021 hittades väldigt få exemplar av fältgentiana, som en följd av att sommaren 2018 varit varm och torr. Det fanns en farhåga om att blomman var på väg att helt försvinna.

– Det räcker med en torr sommar för att läget ska bli så pass illa för fältgentianan, eftersom det finns så få blommor kvar. Det visar på hur viktigt det är att vi fortsätter att arbeta för att ängar och betesmarker ska få finnas kvar, säger Sarah Lagerberg.

Den goda nyheten är att fältgentianan i år har återhämtat sig, vilket du kan läsa mer om i Liebladet. Läs även om hotade ängssvampar, årets ängsbrukare, och hur läget är för länets humlor och vildbin.

Läs senaste numret av Liebladet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Börja prenumerera på Liebladet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs tidigare utgåvor av Liebladet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tipsa Liebladet!

Vi vill att liebladet ska vara intressant för dig som läser det. Därför tar vi gärna emot tips på vad just du vill läsa om! Eller vill du kanske skriva en text själv? Kontakta i så fall Sarah Lagerberg, kontaktuppgifter finns nedan.

Kontakt