Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Snön är här – hjälp oss att spana efter rovdjur!

Spår av varg i snön.

Foto: Mostphotos

Varg, lo och järv. Snön avslöjar hur rovdjuren rör sig i skogarna. På så vis kan vi få koll på hur många djuren är till antalet. Hjälp Länsstyrelsen med det arbetet, genom att rapportera in dina observationer till oss!

För att vi ska kunna ta hand om våra rovdjur, och även besluta om jakt i de fall det är aktuellt, behöver vi känna till storleken på stammarna. Vi behöver även veta hur pass utbredda stammarna är och hur de utvecklas över tid. Därför är det viktigt att genomföra inventeringar. När det gäller lo och varg, påbörjas inventeringen i oktober, medan inventeringen för järv börjar först i februari. Du kan rapportera in till Länsstyrelsen om du hittar spår av, eller ser, rovdjur. När det gäller lodjur är det av särskilt intresse om det rör sig om spår eller observationer av två eller fler djur, eftersom det kan betyda att det skett en föryngring, det vill säga att det rör sig om en lodjurshona med ungar.

Då pågår inventeringarna

Perioderna för inventering är kopplade till när olika rovdjur fortplantar sig. Inventeringsperioderna ser ut som följande:

  • Lodjur: 1 oktober–28 februari
  • Varg: 1 oktober–31 mars
  • Järv: 1 februari–31 juli.

Under dessa tider insamlas underlag främst för fastställande av antal föryngringar (kullar med årsungar), men alla rapporter är intressanta och välkomnas året om.

Läs mer om inventering av stora rovdjur Länk till annan webbplats.

Rapportera via Skandobs – eller ring oss!

Om du hittar spår eller ser rovdjur, rapportera det gärna via skandobs.se, Länk till annan webbplats. eller i Skandobs app som du laddar ner via Appstore i din Iphone eller i Google play i din androidmobil.

Du kan även ringa in din rapport till Länsstyrelsen. Kontakta då rovdjurshandläggare Lena Berg eller vilthandläggare Ellinor Theorin, vars kontaktuppgifter du finner nedan. Du kan även kontakta fältpersonalen, som ansvarar för olika områden i Dalarna. Deras kontaktuppgifter hittar du via denna länk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ kvalitetssäkringar av rovdjursobservationer

På webbplatsen rovbase.se Länk till annan webbplats. är det möjligt att följa Länsstyrelsens kvalitetssäkringar av rovdjursobservationer.

Kontakt