Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vecka 47 kraftsamlar Dalarna mot våldet

Kvinna vid fönster.

Rusmira Dervisic Perez, handläggare vid Länsstyrelsen.

Många kvinnor lever med våld i vardagen. Under En vecka fri från våld uppmärksammas detta brett av Länsstyrelserna i samarbete med Unizon och organisationen MÄN. Budskapet är att våldet måste bekämpas och förebyggas.

En vecka fri från våld är en återkommande nationell kampanj- och aktivitetsvecka med fokus på det förebyggande arbetet mot mäns våld. Rusmira Dervisic, strateg inom våld i nära relationer, konstaterar att målgruppen är bred – att stoppa mäns våld mot kvinnor är något som angår hela samhället. Samtidigt hoppas Rusmira Dervisic Perez särskilt att kvinnor som lever med våld nås av den kampanj som just nu rullar på matbutiker i Dalarna. Budskapet är: Våga berätta och sök hjälp.

– Men även de män som utövar våld behöver söka hjälp. Vi vill nå både våldsutövarna och de utsatta, säger Rusmira Dervisic Perez.

Varför ägnar vi en hel vecka åt detta?

– För att vi behöver kraftsamla för att synliggöra detta samhällsproblem. En dag räcker inte. Vi behöver en hel vecka för att både lyfta det arbete som görs och öka medvetenheten om samhällsproblemet, säger Rusmira Dervisic Perez.

Aktiviteter runtom i Dalarna

Länsstyrelsen i Dalarnas län är medarrangör till flera arrangemang under veckan. Till exempel hålls måndagen den 21 november tre digitala seminarier med fokus på att förebygga våld. Dalarna medverkar även till ett arrangemang i Karlstad, om prostitution och människohandel, den 29 november. Den 25 november äger den årliga konferensen om våldsprevention rum, med Västerbottens län som värd denna gång. Konferensen är digital och öppen för deltagare från hela Sverige.

Även Dalarnas kommuner uppmärksammar En vecka fri från våld. Via länken nedan hittar du en lista över samtliga aktiviteter. Här finns också länkar för anmälan till aktiviteterna, i de fall då detta krävs.

En vecka fri från våld – detta händer i Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Saknas aktiviteter på listan? Maila i så fall till marit.fahlander@lansstyrelsen.se.

Kontakt