Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Utbildning om hedersförtryck: ”Rykten kan innebära livsfara”

Porträtt av Issis Melin, sakkunnig vid Nationellt Centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck i Östergötlands län.

Issis Melin, sakkunnig vid Nationellt Centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck i Östergötlands län. Foto: Marit Fahlander.

Föräldrar som meddelar att deras pojkar inte får leka bredvid flickor. Storasyskon som alltid hämtar och lämnar sina yngre syskon. Under en utbildningsdag den 1 november i Kulturhuset tio14 i Falun, lyftes hur förskolan kan känna igen och motverka hedersrelaterat våld och förtryck.

Under hösten genomförs flera utbildningar om hedersförtryck i Länsstyrelsens regi, för att höja kompetensen hos de som träffar utsatta i sina yrken. Sofia Dahl, förskollärare i Borlänge, var en av deltagarna den 1 november, då personal inom skola och förskola samlades i Kulturhuset tio14 i Falun.

– Det är viktigt att vi i förskolan får mer kunskap om det här så att vi kan stötta på bästa sätt, och inte missar något, menar Sofia Dahl.

Porträtt av Sofia Dahl.

Sofia Dahl, förskollärare i Borlänge. Foto: Privat.

”Kanske hade kunnat stoppa könsstympningen”

Hon berättar om en händelse för några år sedan, då en flicka försvann från förskolan. Personalen misstänkte att familjen fört henne utomlands för att låta henne genomgå könsstympning. Ingen agerade.

– Om jag gått på den här utbildningen redan då, hade jag nog ställt frågor till familjen. Kanske hade jag kunnat stoppa det, tror Sofia Dahl.

Föreläsaren Issis Melin, sakkunnig vid Nationellt Centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, menade att förskolan måste vara tydlig mot föräldrarna med vad som gäller: Att till exempel inte låta flickor leka med pojkar är inte förenligt med skollagen och läroplanen. Issis Melin pekade också på att förskolan bör vara uppmärksam på om det alltid är storasyskon som hämtar och lämnar på förskolan. I en hederskontext måste äldre systrar ofta ta ett mycket stort ansvar.

”Ta rykten på fullaste allvar”

Medvetenhet om hur hedersförtryck fungerar är viktigt för att kunna agera. Issis Melin berättade om hur hon som nyutbildad kurator på en högstadieskola blev kontaktad av en flicka, som berättade att det gick rykten om att hon träffade en pojke. Issis Melin viftade då bort det hela.

– Jag förstod inte att ett sådant rykte kan innebära livsfara. Ta rykten på fullaste allvar! Oavsett om ryktet är sant eller inte kan det få allvarliga konsekvenser.

Porträtt av Petra Blom.

Petra Blom, handläggare vid Länsstyrelsen i Sörmlands län. Foto: Marit Fahlander

Besök på kvinnokliniken kan behöva hållas hemliga

På eftermiddagen hölls en utbildning för personal inom hälso- och sjukvården. Petra Blom, handläggare vid Länsstyrelsen i Sörmlands län, pratade om hur oskuldsnormen inom en hederskontext får konsekvenser för kvinnors och flickors möjlighet att besöka sjukvården. Ett besök på kvinnokliniken kan behöva hållas hemligt. Likaså kan journaler behöva hållas hemliga, då det förekommer att familjemedlemmar annars går in och läser journalen digitalt. Att det behövs bank-id för att logga in i journalen hjälper inte – patienten kan då tvingas att logga in i en familjemedlems sällskap. Det krävs hänsyn till dessa omständigheter. Samtidigt bör hälso- och sjukvården, vid minsta oro för att en patient far illa, göra en orosanmälan, poängterar Petra Blom.

Länsstyrelsen satsar på utbildning

Satsningen på att höja kompetensen kring hedersrelaterat våld och förtryck hos yrkesverksamma sker inom ramen för arbetet med ett resurscentra i Dalarna.

Läs om satsningen på ett resurscentra mot hedersrelaterat våld och förtryck i Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss