Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Mat och mingel på Dalarnas Matmässa

Paul Svensson och Anders Frodig tittar rakt in i kameran. I bakgrunden kockar som lagar mat. 

Paul Svensson och Anders Frodig, i bakgrunden pågår tävlingen om vem som lagar den bästa offentliga måltiden.

Igår träffades runt 400 personer i Rättvik när Dalarnas Matmässa gick av stapeln. En fullspäckad dag som där yrkesverksamma från livsmedelskedjan i Dalarna fick träffas och utbyta erfarenheter, lyssna på intressanta föredrag, tävla i matlagning, mingla och inte minst provsmaka mat från lokala leverantörer.

Matmässan är en gemensam satsning av flera aktörer i länet och en del av arbetet med Dalarnas livsmedelsstrategi och handlar om att stärka regionala samarbeten och att främja inköp av lokalt producerad mat till länets kök.

Sten-Rune Lundin, projektledare på Länsstyrelsen sammanfattar dagen,

Den första Dalarnas matmässa uppskattades mycket, jag såg många glada miner, hörde mycket sorl och många diskussioner. Ett väldigt lyckat arrangemang där vi uppnådde vårt mål med att skapa en mötesplats för oss som är en del av Dalarnas livsmedelskedja. Förhoppningsvis har många knutit nya kontakter idag som i förlängningen leder till mer lokal mat på våra tallrikar, säger Sten-Rune.

Tävlig - vem skapar bästa skolrätten?

Under dagen tävlade fyra lag om vem som kunde skapa den bästa offentliga måltiden. En varmrätt och en dessert skulle tillagas och i juryn satt bland annat kocken och kreatören Paul Svensson. Tävlingen anordnades av Offentlig Gastronomi Dalarna och Anders Frodig höll i taktpinnen.

Vann gjorde Katrina Widen Andersson, Jenny Bergsten Ljunglöf och Desiré Magnusson som lagade kanelfläsk med rotfruktskaka, äppelmustsky samt äppel- och lingonsallad. Till efterrätt bjöd de på Lingonkaka med kola och crème fraiche.

Paul Svensson hyllade samtliga deltagare i tävlingen och lyfte den offentliga måltiden när han delade ut priset.

Det är verkligen kul att få lyfta den offentliga måltiden och alla er som jobbar med att tillaga maten. Vi har fått smaka på otroligt goda rätter idag, trots att förutsättningarna har varit ganska knappa. Det säger mycket om er som arbetar inom de offentliga köken, jag vill passa på att hylla er idag, säger Paul.

En annan tävling som avgjordes var den om vilken som numera är Dalarnas landskapsmåltid.

Dalarnas landskapsmåltid – från älv, skog och äng till bord

Tre kvinnor, vinnarna av kocktävlingen, kollar in i kameran. Framför dem står deras maträtter. 

Det vinnande laget med deras maträtter - kanelfläsk med rotfruktskaka, äppelmustsky samt äppel- och lingonsallad och lingonkaka med kola och crème fraiche.

Kända föreläsare och intressanta diskussioner

Paul Svensson, Matkreatör och entréprenör och Richard Tellström, Måltidsforskare och docent i måltidsvetenskap är två kända namn som föreläste under dagen.

Richard Tellström pratade om hur konsumentens matvanor förändras i tider av kriser, och hur livsmedelsföretag påverkas av förändrade konsumtionsvanor som uppstår när det blir förändringar i samhällets ekonomiska utveckling. Något som har aktualiserats extra under både pandemin och som vi även kan se nu med ökade omkostnader för både producenter och konsumenter.

Paul Svensson konstaterar att en hel del produktutveckling har skett under pandemin, ett exempel från mässan är företaget som visar sina mindre förpackningar med portionsbitar av knäckebröd. Under pandemin uppstod behovet av mindre bitar för att minska smittspridning när alla bryter av samma bit, mindre förpackningar minskar också matsvinnet. En stor utmaning just nu är de höga priserna på energi. Paul frågar sig själv på vilket sätt det kommer utveckla matlagningen framåt, för en sak är saker – produktutvecklingen kommer att fortsätta.

Hela mässhallen, det syns flera utställare och många människor som står och kollar mot scenen. Där står Paul Svensson och föreläser. 

Paul Svensson lockade många lyssnare till sitt föredrag.

Vi som arrangerade mässan

Dalarnas matmässa arrangerades gemensamt av Upphandlingsdialog Dalarna, Länsstyrelsen i Dalarnas län, Lantbrukarnas Riksförbund, Region Dalarna och Dalarnas Science park, Offentlig gastronomi i Dalarna (där bland annat alla offentliga kostchefer i Dalarna ingår), Mora kommun och Upphandlingscenter (gemensam inköpsorganisation för sju dalakommuner)

Kontakt