Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

På lördag startar älgjakten i södra Dalarna

Älg på åker i motljus

Nu på lördag, den 8 oktober, startar årets älgjakt i de södra delarna av länet. Även i de norra delarna av länet är det jaktstart igen för de jaktlag som har älgar kvar att fälla. Där har älgjakten varit igång sedan den 1 september med ett uppehåll mellan den 23 september och den 7 oktober för älgens brunst. Älgjakten får i hela länet pågå fram till den 31 januari 2023.

Varför jagar man älg?

I den naturliga skogen skedde skogsbränder med jämna mellanrum och älgen är en art anpassad till detta.

På brännorna blev det stort uppslag av lövsly, örter och tall där älgen kunde beta. I det moderna skogsbruket bekämpar man bränder och det är istället på hyggena som älgen till stor del hittar sin mat, säger Jonas Nordström på Länsstyrelsens viltenhet.

Hyggena ger mer älgmat än vad brandområden skulle göra i naturskogen och älgarna kan därmed bli fler med dagens moderna skogsbruk än vad de skulle ha blivit i ett naturligt system. Älgar orsakar trafikolyckor och betet på hyggena skadar den växande skogen. Därför förvaltas älgstammen genom jakt för att begränsa trafikolyckor och skogsbrukets ekonomiska förluster.

Länsstyrelsen har fått ett administrativt uppdrag i älgjakten av regering och riksdag, fortsätter Jonas, men det är jägare och markägare i samråd som gör egna planer för vilken älgstam man vill ha och vilken avskjutning man kan ha för att nå dit. Länsstyrelsen granskar, kontrollberäknar och fastställer dessa planer som ska bygga på vetenskapligt insamlade data över älgstammen, men också på samlad erfarenhet. Älgjakten regleras annars av jaktlagen och jaktförordningen, samt Naturvårdsverkets föreskrifter.

För dig som vistas i skog och mark

Det finns några saker som kan vara bra att tänka på om du planerar att vistas i skog och mark under jakten:

  • Klä dig färgglatt så att du syns bra.
  • Koppla din hund.
  • Kommer du till en vändplan där många bilar redan parkerat? Det kan betyda att jakt pågår där, välj gärna en annan plats för din skogstur.
  • Var uppmärksam längs vägarna och ta det lugnt när du kör bil så du inte kör på en älg eller en älghund.

Kontakt