Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu blir det lättare för besökare i Söderbergets naturreservat att ta sig upp till toppen

Bild på två killar som sitter på toppen av ett berg med utsikt över skog. Bild på spång.

Per Ax och Henning Åström tar en välförtjänt paus på Söderbergets topp efter att ha markerat leden upp till toppen och lagt ut spänger. Foto: Per Ax.

Söderberget i Mora kommun bjuder på fantastisk utsikt – för den som klarar av att ta sig dit. Men nu blir vandringen upp på berget lite lättare. Länsstyrelsen har lagt ut spänger över en del av de blöta partierna, och även märkt ut leden med orangea färgmarkeringar på träden.

Söderberget är ett naturreservat som kanske inte så många har besökt, då det tidigare har varit lite svårt att hitta till.

– Nu hoppas vi att fler kommer hitta hit, säger Andreas Gällerspång, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Bergets topp når 450 meter över havet. När nu spänger lagts ut underlättas vandringen – men fortfarande krävs bra skor.

– Det finns fortfarande några blöta partier som behöver passeras på vägen upp. Men väl uppe möts man av en fantastisk utsikt! Säger Andreas Gällerspång.

Markeringen av leden börjar vid parkeringen, som man kommer till efter att ha kört på Vasaloppsvägen norrut, och sedan följt skyltningen mot naturreservatet. Vidare anvisningar om hur du hittar till Söderberget finns i länken nedan.

En rik flora – men svårtillgänglig

Förutom utsikt finns på Söderberget en rik flora. Exempel på det är laven långskägg, stinksyska, skuggviol, kransrams och trubbfjädermossa. Dock återfinns många av arterna främst på bergets branter, som kan vara svårtillgängliga.

Läs mer om Söderberget här Länk till annan webbplats..

Kontakt

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss