Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Dalarnas landskapsmåltid – från älv, skog och äng till bord

Dalarnas landskapsmåltid, alla tre rätter

Dalarnas landskapsmåltid har utsetts och det vinnande bidraget presenteras av Görgen Tidén. Måltiden består av råvaror hämtade från hela Dalarna och bjuder på nytänkande rätter uppbyggda kring traditionella råvaror. Vinnaren presenterades av Dalarnas tf landshövding Camilla Fagerberg Littorin vid Dalarnas matmässa under eftermiddagen idag.

Äntligen kan vi avslöja vilken måltid som kommer att få representera länet som Dalarnas landskapsmåltid. Dalarnas tf landshövding Camilla Fagerberg Littorin presenterade idag Görgen Tidéns meny som vinnare under Dalarnas matmässa. Bakom det vinnande bidraget står Görgen Tiden, kock och kreatör, samt Håkan Alfon, kreatör. Görgen berättar om måltiden från scenen.

Det här är en meny när Dalarna är som vackrast – på hösten och sensommaren när bär, vilt och svamp smakar som bäst i säsong, när djuren fått äta i sig mycket av skogens flora, när laxforellen har kommit igång efter vårens lek och svamp och bär fått växa till sin prakt! Äkta ärlig mat med råvaror från Dalarna, säger Görgen Tidén, kock och kreatör bakom Dalarnas landskapsmåltid.
Håkan och Görgen kollar in i kameran

Det här är Dalarnas landskapsmåltid

Förrätt – Från älv till bord

Forell från Älvdalslax i variation: bakad, kallrökt och gravad tillsammans med picklade senapsfrön och senap från Liss-Ellas samt sommarens syrade grädde.

Varmrätt – Från skog till bort

Kryddstekt älgbiff från Särna serveras med rostad jordärtskocka från Rättvik, gnocchi gjord på mandelpotatis samt trattkantareller från dalaskogarna.

Efterrätt – Från äng till bord

Glass gjord på råmjölk från Ingelsbo smaksatt med rostat hö serveras med hjortron plockade i Malung, hallon suraband samt hallon från Sundborn.

En svår uppgift att utse vinnaren

Under sommaren har matkreatörer i länet kunnat skicka in bidrag till Länsstyrelsen. Det vinnande bidraget utsågs sedan av en jury. Juryn leddes av tf landshövding Camilla Fagerberg Littorin och består av representanter från olika delar i mat- och livsmedelsnäringarna i Dalarna. Juryn har bedömt rätterna utifrån både smak och utseende samt hur de kan kombineras i en hel måltidsupplevelse.

Det här har varit en både rolig och svår uppgift. Det är många fantastiska maträtter som vi har haft att ta ställning till, men den stora utmaningen har varit att se och bedöma hela måltiden, det som ska bli Dalarnas landskapsmåltid, säger tf landshövding Camilla Fagerberg Littorin.

Juryn består av:

 • Camilla Fagerberg Littorin, tf landshövding i Dalarnas län
 • Anita Bohman, ordförande LRF Dalarna
 • Anders Frodig, kock och verksamhetsledare Offentlig gastronomi i Dalarna
 • Christer Björklund, Länsmuseichef, Dalarnas museum

Tack till alla som bidragit

Vi vill rikta ett stort tack till alla som engagerat sig och skickat in bidrag. Samtliga rätter diskuterades livligt av juryn och juryn var imponerad av kreativiteten hos de inskickade bidragen.

Trerätters genuin lyx ifrån Dalarna

Inskickad av: Kerstin Sahlin, ägare till Sahlins Struts tillsammans med köksansvariga Dalia Mazrimiene och Victoria Ramström.

Meny

 • Förrätt - Carpaccio med strutskött
 • Huvudrätt - Renfilé med jordärtskockpuré och viltsås
 • Dessert - Varm Brietårta med hjortron

En måltid som ska avnjutas som matsäck i naturen

Inskickad av: Kerstin Sahlin, ägare till Sahlins Struts tillsammans med köksansvariga Dalia Mazrimiene och Victoria Ramström.

Meny

 • Förrätt - Matsäcksmackan
 • Varmrätt - Glödstekt harr
 • Efterrätt - Chokladkaka ifrån Laby´s Choklad eller Rättviks Choklad.

Från Jord till Bord, en meny som knyter an till Dalarna

Inskickad av: Angelica Ström

Meny

 • Förrätt - Bruschetta a la Dalarna
 • Varmrätt - Timjan och enbärsgravad älg med en matvetesallad med rostat rågbröd i, den serveras med syltade kantareller och en pepparrotscrème.
 • Efterrätt - Chokladtryffelkaka med nötbotten

Sveriges landskapsmåltider

Under hösten lanseras bidragen regionalt samt med en första nationell presentation i Stockholm på Måltidens dag den 20 oktober 2022. Alla landskapens måltider offentliggörs 1 januari 2023 i samband med att Stockholm startar sitt år som Europas Gastronomiska Huvudstad 2023. Därefter kommer rätterna presenteras för en internationell publik under evenemanget ”Swedish Tables of Gastronomy” i Stockholm i maj 2023.

Syftet med de svenska landskapsrätterna är att visa på Sveriges gastronomiska bredd och betydelse för landet. Bakom initiativet står Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien med ambitionen att profilera svenska måltider för att stärka den nationella livsmedelsstrategin och utveckla den gastronomiska turismen i Sverige.

Kontakt