Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tipset från krislådans testare: Preppa med det du tycker är gott!

Efter en vecka med krislådan kan våra tre testare börja leva som vanligt igen. Vilka lärdomar har de dragit? Inte minst har alla tre fått inspiration till vad de ska lägga i sin egen krislåda: polkagrisar, korv och kryddor till exempel.

För Sineke Ängsås har veckan med krislådan väckt minnen från andra världskriget, då hon som liten flicka bodde i Amsterdam. Hon minns hur hon åt tulpanlök, och att det inte var gott. Men Sineke hjälpte till att riva sockerbetor, som hennes mamma kokade sirap av, och tillsammans med sirapen gick tulpanlöken ner. Något liknande var hon med om i veckan, när hon testade att laga omelett utan ägg. Det gick att äta tillsammans med blåbär och lingon.

– Jag satt och sa för mig själv: Är det krig är det inte bara att kasta maten, då får man hitta på något så att det går att äta, säger Sineke.

Det hon saknade mest under veckan var grönsaker och frukt. Till sin egen krislåda tänker hon skaffa mer fruktkonserver. Hon har också funderat på konserverad fisk, som sardiner och tonfisk – men också polkagrisar och halstabletter.

Allroundkryddan ingen succé

Camilla Dalevall, barnsjuksköterska och flerbarnsmamma, har redan inrättat ett litet förråd med mat och vatten.

– Det är viktigt att ha saker i sitt krisförråd som man tycker är gott. Och saker som går snabbt att laga – för att laga mat på stormkök tar tid.

Camilla var inte helt tillfreds med den allroundkrydda som fanns i krislådan. I sitt eget förråd bullar hon nu upp med salt, peppar och örtkryddor. Krossade tomater, torkade linser, Bullens pilsnerkorv och konserverade bönor är annat hon tipsar om. Men hon tar också med sig från veckan hur ”otroligt bra” hon har det idag.

– Man tar så mycket för givet, men krisen kan komma snabbt. Det räcker att man blir utan el två dagar.

Ättikan och sockret blev kvar i lådan

Även studenten Carl Hallströmer tänker lägga mer konserver i sin krislåda. Fruktkonserver funkade bra som substitut till riktig frukt. Han planerar också för mer konserverad ravioli – och Bullens pilsnerkorv. Vissa av sakerna i lådan, som ättika och socker, har han inte använt alls.

– Men om det blir en mer långvarig kris är det kanske de här varorna man har mest nytta av.

Carl Hallströmer tar också med sig att det faktiskt inte är så svårt att ställa om, åtminstone inte på kort sikt: Att laga mat på stormkök blev snabbt rutin.

Kontakt

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss