Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

"Ett fall framåt" för Carl att laga mat på stormkök

Bild på knäckebröd och konserver. Bild på Carl som står på tågperrongen med en ryggsäck.

Till vänster: Knäckebröd med mjukost, nyponsoppa och russin är en vanlig frukost för Carl under krisveckan. Till höger: Carl har packat ned krislådan i en väska och åker tåg ner till Göteborg.

Efter fem dagar med krislådan har Carl Hallströmer fått en känsla för hur det skulle kunna vara om det blev kris på riktigt. Samtidigt har livet med stormkök haft en kanske lite oväntad konsekvens.
– På något vis har det blivit roligt att laga mat! säger Carl Hallströmer.

De senaste åren har han, enligt egen utsago, "levt på micro-mat".

– Ska man vara krass är detta ett fall framåt.

Även om Carl är noga med att påpeka att han inte gillar idén om att det blir kris på riktigt, tycker att han det känns spännande att föreställa sig det. Att laga mat på stormkök aktiverar någon slags överlevnadsinstinkt, menar han. Några kulinariska äventyr har det dock inte blivit.

– Jag ser mat mer som en funktion, vilket kanske är lite tråkigt i vardagen, men desto nyttigare i kris. Visst är det en bonus om maten är god, men min mentalitet är att "äta det som finns", oavsett vad den smakar. En del är ju finsmakare, men jag tror att man i kris måste ställa om mentaliteten lite. Att inte ha så höga krav.

Färre kaffepauser

Carl ”gick på konserverna tidigt”, och började med ravioli och köttbullar, vilket å andra sidan innebär att han kanske inte har så mycket kvar av den mer lättlagade maten i slutet av veckan.

Samma dag som vi pratar ska Carl sätta sig på ett tåg till Göteborg, dit han ska flytta för studier i journalistik. Krislådan är nedpackad i en väska, och blir han hungrig på tåget har han en energi-bar från krislådan redo. Annars har det blivit mindre av småätande, när utbudet är begränsat.

– Det blir också mer sällan att man dricker en varm kopp kaffe eller te. Lite omständligare är det ju, konstaterar Carl Hallströmer.

Kontakt

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss