Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nässelsoppa och omelett utan ägg – så klarar Sineke veckan med krislåda

Omelett med blåbär och lingon. Kvinna som håller i förpackningar med tomatkross.

Omeletten utan ägg ser riktigt läcker ut - men skenet bedrar, enligt Sineke Ängsås. Dock gick den ner med blåbär, lingon och kantareller. Foto: Victor Ängsås.

Efter fyra dagar med krislådan, har Sineke Ängsås blivit van vid att laga mat på stormkök. Hon förser sig ur naturens skafferi för att pigga upp rätterna. Men omelett utan ägg kommer hon inte att testa igen, även om den gick ner med blåbär, lingon och kantareller.

– Det var ingen succe. Men det är som min mamma sa: man blir en uppfinnare när det är kris.

När vi ringer upp Sineke Ängsås har hon precis varit på gymmet och tränat.

– Jag tänkte att jag blir kanske trött i kroppen av den här dieten. Men det har gått jättebra!

Till frukost har Sineke ätit en tekaka, som hon bakade i pannan på sitt stormkök på vatten, mjöl, torrjäst, honung och russin. Dagen innan blev det nässelsoppa, lagat på toppskott som hon själv plockat.

– Att äta nässlor har jag med mig från min tid i Amsterdam, under andra världskriget. Då var mamma ute och plockade nässlor. Men jag förstod ju inte då, som fyraåring, vad det handlade om. I Sverige fortsatte hon att plocka nässlor, men då hade vi ägghalvor i soppan.

Nu blev det inga ägghalvor, det vore emot reglerna, som säger att man endast får äta det som finns i krislådan, om man inte själv hämtat det ur naturens skafferi. Men soppan blev god.

Födelsedagskalas på restaurang – då fick Sineke äta krislådemat

Sineke Ängsås har sedan krisveckan inleddes hunnit med ett 85-årskalas som hölls på en restaurang. Hon förklarade läget för restaurang-ägaren, som berättade att han själv hade upplevt krig och tyckte att det var en mycket bra idé att väcka uppmärksamhet kring vikten av beredskap. Att Sineke åt sin egen medhavda mat var därför inget problem. Sitt extraknäck har hon dock fått sätta på paus: Sineke Ängsås har arbetat hela sitt liv i skola och förskola, och hoppar fortfarande in som timvikarie emellanåt. Nu fick hon dock tacka nej, med hänvisning till att det blir konstigt för barnen om hon sitter med vid maten men inte äter samma mat som dem.

Kontakt

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss