Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu är rösterna färdigräknade

Tre personer, varav hon i mitten håller en hög med valsedlar

Niklas Eklund, valsamordnare, Birgitta Lagergren, valhandläggare och Helle Bryn-Jenssen, valansvarig. Foto: Marit Fahlander.

Sedan den 12 september, dagen efter valet, har arbetet med slutlig rösträkning pågått på Länsstyrelsen i Dalarnas län. På onsdagen registrerades de sista rösterna. Niklas Eklund, valsamordnare, hyllar rösträknarnas insats.

– Det är en sådan fantastiskt engagerad och kompetent grupp, säger Niklas Eklund.

60 personer har arbetat med att kontrollräkna rösterna, som skickats in från Dalarnas 185 valdistrikt. Arbetet sker i tre steg: först räknas rösterna, sedan registreras de. I ett sista steg görs en kontroll, för att säkerställa att det som blivit registrerat verkligen stämmer med det som räknats.

På torsdagen den 22 september råder fortfarande febril aktivitet på Länsstyrelsen. De sista rösterna från regionvalet återstår då att räkna, medan rösterna till riksdag och kommun redan är färdigräknade. Rösträknarna sitter två och två, mitt emot varandra.

– Det har gått väldigt bra, säger Maj-Britt Fernandes, som delar bord med Patrik Hjalmarsson.

De två känner inte varandra sedan tidigare, men har hittat ett bra samarbete.

– Man hjälps åt hela tiden, det fungerar bra. Det gäller att hålla koncentrationen uppe, säger Patrik Hjalmarsson.

Rösträknare sitter mittemot varandra vid ett bord.

Patrik Hjalmarsson och Maj-Britt Fernandes, rösträknare. Foto: Marit Fahlander.

Tidspress – då fick rösträknarna jobba övertid

Fredag den 16 september uppstod viss stress, när Valmyndigheten under eftermiddagen meddelade att man önskade få alla riksdagsröster färdigräknade och registrerade till lunchtid, lördag.

– Vi samlade alla som arbetar med registrering och kontroll, och frågade vilka som hade möjlighet att jobba över. Det var nästan alla. En enorm uppslutning! Säger Helle Bryn-Jensen, valansvarig.

Helle, valhandläggaren Birgitta Lagergren och Niklas Eklund har hållit lite koll så att ingen rösträknare har slitit ut sig. Under första och andra dagen, innan man har kommit in i arbetet, är det lätt hänt att man sitter för länge och räknar, menar Niklas Eklund.

– Vi ser då om de börjar bli trötta och tar vårt ansvar som arbetsgivare, genom att säga till dem att ta en liten paus.

En handfull tog chansen att bevittna rösträkningen

Rösträkningen har varit öppen för allmänheten att bevittna. Niklas Eklund och Helle Bryn-Jensen hade dock önskat att fler utnyttjade den möjligheten – endast en handfull personer har tagit chansen. Bland dessa piggade ett spontanbesök upp: Det var en pappa och hans dotter, som gick förbi nere på gatan och bestämde sig för att ta en titt på rösträkningen.

På onsdag förmiddag kontrollräknades så de sista rösterna. En del arbete kvarstår dock, bland annat ska mandatfördelningen i kommun och region fastställas.

Kontakt

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss