Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

De ska äta krismat hela krisberedskapsveckan

Närbild på Sineke, Carl och Camilla som tittar in i kameran och ler. 

Sineke Ängsås, Pensionär, Carl Hällströmmer, studerande och Camilla Dalevall, BVC sjuksköterska ska alla tre äta krismat under en veckas tid.

Idag börjar krisberedskapsveckan och tre frivilliga testare, Sineke, Carl och Camilla, har hämtat sina lådor med krismat som de ska leva på under sju dagar. Alla tre har olika förutsättningar och erfarenheter men en sak har de gemensamt; de ser fram emot veckan. Nu återstår det att se – kommer de kunna äta sig ur ”krisen"?

Årets Krisberedskapsvecka (26 september – 2 oktober) har temat mat. Därför låter Länsstyrelsen tre frivilliga leva på krismat under veckan. Utifrån en lista från Livsmedelsverket på lämplig mat att stoppa i krislådan kommer de få mumsa på pulvermos, konserver och andra långlivade varor i sju dagar. Vi gör nedslag hos försökspersonerna under veckan och delar deras upplevelser i Länsstyrelsens kanaler.

En spännande utmaning

Våra testpersoner är överens om att de är en spännande utmaning. Carl Hällströmer är en av testarna. Idag har han ingen beredskap, men när veckan är slut så hoppas han på nya insikter.

Jag har sett affären som mitt skafferi så det här blir en spännande utmaning. Jag känner mig inte så nervös just nu men det kanske jag blir när jag ska börja laga maten. Det blir bra för mig själv också, efter det här kommer jag vara mer förberedd, säger Carl.
Carl står och håller i sin krislåda. 

Carl Hällströmer med sin krislåda.

De har också antagit utmaningen för att inspirera andra till att vara mer förberedda. Sineke Ängsås bodde i Amsterdam under andra världskriget, vid första anblick tycker hon att krislådan ser väl tilltagen ut. Hon ser sitt deltagande som en möjlighet att inspirera andra

Jag vill inspirera till att alla kan vara förberedda, speciellt äldre som kanske inte har möjlighet att handla eller är så rörliga i samhället, säger Sineke.

Följ deltagarna under veckan

Under veckan kommer vi kunna följa hur våra deltagare klarar utmaningen. I våra sociala kanaler kommer vi uppdatera med film, text och bild från våra deltagare.

Länsstyrelsen i Dalarnas läns Facebook-sida Länk till annan webbplats.

Kontakt