Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturums nya torn gör succé – rekordmånga besökare under sommaren

Utsikt från ett torn.

Foto: Leif Helldal.

70.000 - så många har under sommaren besökt naturum Dalarna i Siljansnäs. Jämfört med de senaste åren har därmed antalet besökare fördubblats. Anledningen är det nya utsiktstornet, som bjuder på en vidunderlig utsikt.

Sedan 1933 har det funnits ett torn på toppen av Björkberget i Siljansnäs. Men 2015 upptäcktes att det gamla tornet var angripet av röta, och tornet stängdes för besökare. Det nya tornet kom på plats i slutet av augusti förra året. Det mäter tio meter högre än det gamla – totalt 32 meter. Under sommaren har rekordmånga besökare tagit chansen att besöka naturum, berättar Karen Kämpe, föreståndare för naturum Dalarna.

Det gamla tornet har varit stängt sen 2015, så det finns väl ett uppdämt behov. I det nya tornet finns dessutom hiss. Många äldre människor kommer nu, som inte har kunnat gå upp i tornet tidigare.

Karen Kämpe lägger till att själva naturum – vars syfte är att förmedla kunskap om Dalarnas natur – i sig är mycket uppskattat. Hon lyfter bland annat fram utställningen Skogen bortom träden, om Dalarnas naturskogar.

Torn.

Det nya utsiktstornet vid naturum Dalarna. Foto: Magnus Kimura.

Passa på att besöka naturum under september

Den som vill besöka naturum har fortfarande chansen denna säsong. Naturum håller öppet onsdag till söndag, kl 10-16, september ut. Därutöver är det öppet under höstlovet, lördag den 29 oktober till söndag den 6 november, 10-16.

Mer information om naturum finns här Länk till annan webbplats..

Karen Kämpe.

Karen Kämpe, föreståndare för naturum Dalarna. Foto: Linda Axelsson.

Fyra personer som står bakom en disk.

Personalen på naturum har under sommaren tagit emot 70.000 besökare. Från vänster: Linda Lange, Maria Lijekvist, Karen Kämpe och Pelle Mäcs.

Kontakt