Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Besökare till Jätturns naturreservat vänder vid bommen – men den är inte låst

Eka som ligger i strandkanten av en sjö. Grotta i bakgrunden.

Foto: Maria Jons, Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Grottan i sjön Jätturn är Dalarnas kanske äldsta turistmål. Men i år har många besökare inte hittat fram dit. Orsaken är en vägbom, som uppfattas som låst. I själva verket går det bra att öppna bommen.

Jätturns naturreservat ligger i Smedjebackens kommun. Enklaste vägen hit går via väg 635 mellan Romme och Smedjebacken. Men den som svänger av vid skylten med texten ”Jätturns naturreservat 4 km” möts av en vägbom. Den går enkelt att öppna.

– Många har tyvärr vänt vid bommen i år. Bommen är nere året om. Men det är alltså fritt fram att öppna den och köra vidare, förklarar Anders Heurlin, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Lockade turister redan på 1600-talet

Från parkeringen väntar två km vandring till rastplatsen vid Jätturn. Här finns två ekor, så att besökare ska kunna ro ut i sjön till grottan. Den har bildats genom att vatten i årtusenden har runnit nedför berget, så att kalkstenen vittrat. Här finns ristningar på väggarna så gamla som från 1600-talet – med andra ord var Jätturn ett turistmål redan på den tiden. Dock är det inte längre tillåtet att rista i stenen. De två ekorna tas upp efter höstlovet – passa alltså på att besöka naturreservatet innan dess.

Träd måste fällas – angripna av granbarkborre

En hel del gran har blivit angripen av granbarkborre i naturreservatet. För att förhindra att döda granar ramlar ner, kommer flera granar att fällas i närheten av rastplatsen under hösten.

Mer information om Jätturn finns här (länk). Där får du också tips på en lite längre vandringsled, som leder fram till sjön.

Kontakt

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss