Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Besökare till Jätturns naturreservat vänder vid bommen – men den är inte låst

Eka som ligger i strandkanten av en sjö. Grotta i bakgrunden.

Foto: Maria Jons, Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Grottan i sjön Jätturn är Dalarnas kanske äldsta turistmål. Men i år har många besökare inte hittat fram dit. Orsaken är en vägbom, som uppfattas som låst. I själva verket går det bra att öppna bommen.

Jätturns naturreservat ligger i Smedjebackens kommun. Enklaste vägen hit går via väg 635 mellan Romme och Smedjebacken. Men den som svänger av vid skylten med texten ”Jätturns naturreservat 4 km” möts av en vägbom. Den går enkelt att öppna.

– Många har tyvärr vänt vid bommen i år. Bommen är nere året om. Men det är alltså fritt fram att öppna den och köra vidare, förklarar Anders Heurlin, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Lockade turister redan på 1600-talet

Från parkeringen väntar två km vandring till rastplatsen vid Jätturn. Här finns två ekor, så att besökare ska kunna ro ut i sjön till grottan. Den har bildats genom att vatten i årtusenden har runnit nedför berget, så att kalkstenen vittrat. Här finns ristningar på väggarna så gamla som från 1600-talet – med andra ord var Jätturn ett turistmål redan på den tiden. Dock är det inte längre tillåtet att rista i stenen. De två ekorna tas upp efter höstlovet – passa alltså på att besöka naturreservatet innan dess.

Träd måste fällas – angripna av granbarkborre

En hel del gran har blivit angripen av granbarkborre i naturreservatet. För att förhindra att döda granar ramlar ner, kommer flera granar att fällas i närheten av rastplatsen under hösten.

Mer information om Jätturn finns här (länk). Där får du också tips på en lite längre vandringsled, som leder fram till sjön.

Kontakt