Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Val 2022: Nedstängda webbtjänster och offentlig rösträkning

Röstningsbås med medborgare som röstar i en gymnastiksal

För att stärka IT-säkerheten kommer Länsstyrelsens webbtjänster att vara nedstängda från kl. 17.00 söndagen den 11 september fram till ca kl. 03.00 natten mot måndag. På måndagen startar sedan Länsstyrelsens slutliga rösträkning och den är öppen för allmänheten.

Under valnatten ansvarar Länsstyrelsen för valnattsrapporteringen. Det innebär att valdistrikten i länet rapporterar sina röstresultat till oss. När vi har kontrollerat uppgifterna registreras de till Valmyndigheten. Det preliminära valresultatet visas sedan på Valmyndighetens webbplats.

Som ett led i att stärka IT-säkerheten under valet kommer flera av länsstyrelsernas externa webbtjänster att stängas av på valkvällen. Begränsningarna införs från kl. 17.00 söndagen den 11 september och systemen sätts åter i drift runt kl. 03.00 natten mot måndagen den 12 september.

Offentlig rösträkning

Efter valet genomför vi den slutliga rösträkningen. Rösträkningen är en allmän förrättning. Det betyder att vem som helst får komma och titta på när Länsstyrelsen räknar rösterna.

I Dalarna sker rösträkningen i Länsstyrelsens lokaler med tillfällig besöksadress: Åsgatan 40, i Falun. Rösträkningen genomförs mellan kl. 08.00 och ca kl.17.00, måndag till fredag, och beräknas pågå i ca tio arbetsdagar.

För den som vill följa rösträkningen är det bara att anmäla sig på plats i Länsstyrelsens reception. Beroende på hur många som vill följa rösträkningen kan det ta olika lång tid innan man kommer in i rösträkningslokalen.

Kontakt