Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Snart är det dags för Dalarnas matmässa

Illustration på ett fält med vete. Det står Dalarnas matmässa 6 oktober 2022 över bilden. 

Dalarnas matmässa Länk till annan webbplats. möts yrkesfolk från hela livsmedelskedjan. Här finns möjlighet att knyta nya kontakter, som förhoppningsvis kan resultera i goda affärer. I förlängningen hoppas arrangörerna att matmässan kan bidra till att mer råvaror och livsmedel produceras i Dalarna.

Matmässan äger rum den sjätte oktober i Rättviks arena. På matmässan får producenter möta inköpare, upphandlare och inte minst de som lagar maten. Sten-Rune Lundin, projektledare på Länsstyrelsen i Dalarnas län, hoppas att dessa möten ge ringar på vattnet.

Utgångspunkten är att vi ska stimulera och motivera till ökad produktion, säger Sten-Rune Lundin.

Dalarna har sedan flera år en livsmedelsstrategi som syftar till att öka produktionen, och även graden av självförsörjning. I år får denna ambition extra aktualitet, mot bakgrund av kriget i Ukraina och den energikris som uppstått till följd av det. Dessa ämnen kommer att belysas i seminarier under matmässan.

För vem?

Förädlare och producenter av livsmedel, kockar, krögare, handlare, inköpare, storkökspersonal, upphandlare och andra med en roll i livsmedelskedjan. Under matmässan finns möjlighet att visa upp produkter för en intresserad publik. Som besökare får du möta länets producenter och se den mångfald av råvaror och livsmedel som produceras i Dalarna.

Utställare - köp monterplats Länk till annan webbplats.

Besökare - köp din biljett Länk till annan webbplats.

Dalarnas landskapsmåltid presenteras

Tanken är samtidigt att matmässan ska förena nytta med nöje: Till exempel kommer vinnaren av Dalarnas landskapsrätt att presenteras under mässan, efter att bidrag har skickats in med förslag på en trerätters middag som ska representera landskapet. En annan tävling avgörs när kockar från offentliga kök tävlar om vem som kan skapa bästa rätten för skola och äldreomsorg.

Vilken potential har Dalarna att växa som matlandskap?

Potentialen ligger i att vi idag har marker som är lågt nyttjade, eller inte alls nyttjade. Vi kan också förädla mer av det vi producerar, säger Sten-Rune Lundin.

Han ger ett exempel: Idag finns flera bryggerier i Dalarna, samtidigt som det odlas maltkorn i länet. Men förädlingen av malten sker inte i Dalarna. Det betyder att den malt som bryggerierna använder sällan kommer härifrån. Om förädling av malt kan ske i Dalarna kortas livsmedelskedjan, vilket gynnar både miljön och sysselsättningen.

Det här är Dalarnas matmässa

Dalarnas matmässa arrangeras gemensamt av Upphandlingsdialog Dalarna, Länsstyrelsen i Dalarnas län, Lantbrukarnas Riksförbund, Offentlig gastronomi i Dalarna (där bland annat alla offentliga kostchefer i Dalarna ingår), Mora kommun och Upphandlingscenter (gemensam inköpsorganisation för sju dalakommuner) Region Dalarna och Dalarnas Science park.

 

Kontakt

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss