Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Konserver och fruktkräm – klarar du att äta dig igenom krisen?

Bild på ett öppet köksskåp fyllt med mat som passar i kristider.

Så här kan ett köksskåp med krismat se ut. Observera att maten på bild inte kommer från de krislådor som Länsstyrelsen tar fram. Foto: Melker Dahlstrand, MSB

Vecka 39 genomförs årets upplaga av Krisberedskapsveckan och den här gången är temat mat. Nu letar Länsstyrelsen efter människor som kan anta utmaningen att leva på krismat under 7 dygn. Vi har packat tre krislådor efter Livsmedelverkets rekommendationer och söker nu människor som kan tänka sig att leva på innehållet under hela vecka 39.

Oavsett om det är skogsbrand, pandemi eller krig, så finns det några saker vi kan göra för att stå oss bättre rustade när krisen kommer. En av dem är att skaffa ett matlager som räcker i minst sju dagar. Det säger Daniel Fält, kriskommunikatör på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Kampanjen leds av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och i år är temat mat, något som Länsstyrelsen i Dalarnas län tagit fasta på när de nu söker människor som vill prova att leva på krismat under veckan.

Den som är intresserad av att leva på en krislåda med mat kan anmäla sitt intresse på Länsstyrelsens webbplats. Sista anmälningsdag är 14:e september. Daniel Fält berättar att Länsstyrelsen har tre lådor att dela ut.

Motkravet till de som får varsin låda är att de ska dokumentera sina upplevelser av att bara leva på krismat. Vi vill veta hur det påverkar dem, både fysiskt och mentalt. Sedan kommer vi sprida deras berättelser och vi hoppas att det ska inspirera fler till att skaffa en bättre matberedskap.

Anmäl ditt intresse för att leva på krismat

Kontakt