Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Årets ängsbrukare tog emot pris

Tre personer håller upp glas och skålar, på en äng.

Thomas Dahlman, Gunhild Liss Dahlman och länsrådet Björn Forsberg. Foto: Marit Fahlander

Årets ängsbrukare i Dalarna är Rönnäs bystugeförening och familjen Liss Dalman. På fredagen fick de ta emot pris från länsrådet Björn Forsberg.

– Ängen betyder mycket för byns sammanhållning, säger Gunhild Liss Dahlman.

I tvillingbyarna Västra och Östra Rönnäs i Leksands kommun finns flera ängar. Det är tack vare bybornas och i synnerhet familjen Liss Dalmans arbete. När priset delas ut på Bratomta äng finns många av de bybor närvarande som hjälpt till att slå och räfsa ängen.

– I år var det rekordmånga som slog med lie. Det tillkommer nya hela tiden som får lära sig hur det går till. Det är en tidsresa, säger Gunhild Liss Dahlman.

Med vid prisutdelningen är hennes mamma, Margareta Liss. Hon var med vid slåttern på Bratomta äng redan på 50-talet.

– Det är underbart att de har fortsatt med slåtter. Det är så trevligt att samlas och dricka kaffe. Och det är snyggt när hässjorna står på ängen. En vacker syn, säger Margareta Liss.

Porträtt av kvinna, himmel i bagrunden.

Margareta Liss har varit med vid slåtter sedan 50-talet. Foto: Marit Fahlander

Under sitt tal påpekar länsrådet Björn Forsberg att ängar inte behövs på samma vis som förr, eftersom man odlar djurens mat på åker istället. Däremot har ängarna blivit alltmer värdefulla för den biologiska mångfalden. De är hem för många blommor, såväl som fjärilar, bin, humlor och andra insekter.

Kräsna får kräver hässjat hö

Gunhild Liss Dahlman berättar att ängen också uppskattas mycket av de får som går där och betar, och som på så vis också bidrar till att bevara den alldeles särskilda, magra, mark som ängens flora kräver. Under vinterhalvåret äter fåren det hö som är produkten av sommarens slåtter. Vid något tillfälle blev de dock bjudna på annat hö, som legat i rundbalar.

– Då protesterade de, och vägrade äta. De åt till slut, när de blev tillräckligt hungriga, berättar Gunhild Liss Dahlman.

Sedan dess har dock de kräsna fåren fått återgå till en diet bestående enbart av hö som slagits med lie och torkat på hässja.

 

Kontakt

Sarah Lagerberg

E-postadress sarah.lagerberg@lansstyrelsen.se

010-2250242

Kontakt