Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Björnjakten avlyst i fem av sex områden

Brunbjörn i skog.

Foto: Mostphotos.

Söndagen den 21 augusti började årets licensjakt på björn. Idag, måndag den 29 augusti, återstår fem av de 48 björnar som tilldelats. De fem björnarna får skjutas i delområde 1A, som är renbetesmark.

– Jägarna har, såvitt vi kan bedöma, skött sig utmärkt. Vårt samarbete med polisen har också fungerat mycket bra, säger Caroline Dickson, enhetschef vid enheten för vilt på länsstyrelsen i Dalarnas län.

Lägesbeskrivning

Björnjakten är indelad i sex delområden. En karta över dessa hittar du på denna sida: Licensjakt björn | Länsstyrelsen Dalarna (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats. På jaktens första dag, söndagen den 21 augusti, anmäldes 19 björnar, varav 18 som fällda och en som påskjuten. Den påskjutna björnen bedömdes senare som oskadd och återfördes till kvoten.

På måndagen anmäldes 13 björnar, varav 12 som fällda och en som påskjutna. Den påskjutna björnen friskförklarades på eftermiddagen. 2 björnar räknades som överskjutningar i delområde 6 och har dragits av från delområde 5. Delområde 6 avlystes.

Under tredje jaktdagen anmäldes 6 björnar, varav alla som fällda. Delområde 2 och 5 avlystes.

Delområde 2 och 5 avlystes. Den fjärde jaktdagen anmäldes två björnar som fällda. Den femte jaktdagen anmäldes två björnar som fällts, och delområde 4 avlystes. Den sjätte dagen anmäldes 1 björn som fällts, och delområde 3 avlystes. Därmed återstår fem björnar i delområde 1A (renskötselområdet).

– Det har varit lugnare i år, och inte så hetsigt som i fjol. Björnarna har inte fällts i samma takt som tidigare år. Allting har fungerat och flutit på med besiktningarna, säger Arne Söderberg, naturbevakare vid enheten för vilt på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Utfall i förhållande till tilldelningen

Tilldelning


UtfallDelområde 1


Högst 10 björnar varav minst 5 inom delområde 1A.5 fällda i delområde 1


(5 återstår i 1a)Delområde 2 (7 björnar)7 fälldaDelområde 3 (10 björnar, högst 4 honor)10 fällda (2 honor)Delområde 4 (2 björnar, högst 1 hona)2 fälldaDelområde 5 (11 björnar)9 fällda (2 fråndragna)Delområde 6 (8 björnar)10 fällda


 

Kontakt