Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Licensjakt på björn och insamling av björnspillning

Bild på brunbjörn som står vid ett vattendrag och ser sig om.

Foto: Mostphotos

På söndag drar årets licensjakt på björn i gång. Samtidigt börjar en annan sorts jakt i Dalarna – på björnspillning. Här kan såväl jägare som andra bidra med att samla in björnspillning. På så vis kan man ta reda på hur många björnar som rör sig ute i skogarna.

Licensjakten pågår från den 21 augusti till den 15 oktober. 48 björnar får fällas i år. Fällda och påskjutna björnar måste rapporteras till Länsstyrelsen inom två timmar. Via Länsstyrelsens SMS-tjänst kan sedan jägare, allmänhet och media hålla sig uppdaterad om hur många björnar som återstår att fälla.

Läs mer om årets licensjakt på Björn och hur du får informationen om hur många björnar som fällts Länk till annan webbplats.

Vem är det som lufsar i skogen?

Hur många björnar som får fällas kommande år avgörs av den insamling av björnspillning som pågår från den 21 augusti till den 31 oktober. Sådana inventeringar genomförs var femte år och bygger på jägarnas och allmänhetens engagemang. Med andra ord är det dags att dra på sig kängorna, gå ut i skogen och samla björnspillning. Den som vill bidra kan hämta ut ett provtagnings-kit som distribueras av Länsstyrelsen och Svenska Jägareförbundet. På länsstyrelsens hemsida finns information om var du kan hämta kitet. I kitet ingår ett provrör i vilket du lägger ungefär en centimeter av den upphittade spillningen. Provröret skickas efter märkning i kuvertet som finns i kitet, till Naturhistoriska riksmuseet. Riksmuseet tar fram DNA med all information om den björn som lämnat spillningen. Antalet björnar uppskattas sedan av björnforskare genom en matematisk modell.

Läs mer om årets björnspillningsinventering och var du kan hämta ut ditt provtagnings-kit Länk till annan webbplats.

Jaktkrock

Björnjakten och insamling av björnspillning pågår alltså delvis parallellt. Finns det då någon risk med att röra sig i skogen under björnjakten? Erik Mattsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen, menar att det inte är något man behöver fundera på.

– Jakt pågår året om i någon form. Jägare är skyldiga att bedriva jakten på ett säkert sätt, så att inte allmänheten utsätts för fara, säger Erik Mattsson.

Kontakt