Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu utser vi Dalarnas landskapsmåltid

Två tallrikar som står på varandra och på dem ligger en kniv och en gaffel,

Vilka smaker och råvaror tänker du på när du tänker på mat från Dalarna? Och hur skulle du sätta ihop dem till en njutningsfull trerätters måltid? Den uppgiften uppmanas nu länets matkreatörer att lösa, när Dalarnas tillförordnade landshövding bjuder in dem för att bidra till att ta fram Dalarnas landskapsmåltid. Rätten ska vara en nyskapande sammanhållen trerätters måltid, uppbyggd kring lokala råvaror och traditioner.

Genom arbetet med att ta fram Dalarnas landskapsmåltid vill vi lyfta den tradition och stolthet kring matlagning och lokala råvaror som finns i Dalarna.

Jag vill uppmana matkreatörer i Dalarna som arbetar på restauranger, inom offentliga kök eller på annat sätt har erfarenhet av matlagning att bidra till att vi nu tillsammans tar fram Dalarnas landskapsmåltid. Vi hoppas på många olika spännande idéer och kreativa, nytänkande rätter att välja mellan när det blir dags att utse Dalarnas landskapsmåltid, säger Camilla Fagerberg Littorin, tf. landshövding i Dalarnas län.

Hur går det till?

Matkreatörer i länet som vill ta fram ett bidrag skickar förslaget till Länsstyrelsen.

Så skickar du in ditt bidrag Länk till annan webbplats.

Bidraget ska vara en nyskapande sammanhållen trerätters måltid. Måltiden ska vara uppbyggd kring de lokala råvaror, drycker, måltidstraditioner, måltidstextiler, glas, porslin och annat som hör till en lustfylld middagsupplevelse i Dalarna.

Bidragen ska lämnas in senast den sista augusti. Sedan kommer en jury, som utses av Länsstyrelsen, att bestämma ett vinnande bidrag som presenteras i oktober. Då kommer rätten att provlagas och fotograferas inför kommande presentationer. Rätten kommer sedan presenteras dels under Dalarnas matmässa den 6 oktober Länk till annan webbplats., dels under ”Måltidens dag” den 20 oktober i Stockholm.

I maj 2023 presenteras Dalarnas landskapsmåltid under den gemensamma satsningen på Nya Svenska Landskapsrätter inför ”Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023” tillsammans med de resterande 24 landskapens måltider.

Varför en landskapsmåltid?

Stockholm har blivit utsedd till Europas Gastronomiska Huvudstad 2023. I samband med detta inbjuds Sveriges alla län att delta med bidrag till det gemensamma initiativet ”Nya svenska Landskapsrätter”.

Syftet med de svenska landskapsrätterna är att visa på Sveriges gastronomiska bredd och betydelse för landet. Bakom initiativet står Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien med ambitionen att profilera svenska måltider för att stärka den nationella livsmedelsstrategin och utveckla den gastronomiska turismen i Sverige.

Akademiernas förhoppning är att tillsammans med de 21 svenska länen stimulera till kreativa nytolkningar av lokala rätter och måltidstraditioner. På detta sätt kan nya generationers intresse för landskapens unika råvaror och måltider väckas till liv, till glädje för svensk måltidskultur och landsbygdsutveckling.

Kontakt