Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Så firas nationaldagen i Dalarna

Ryggen på spelmän och kvinnor syns i förgrunden. Bakom syns svenska flaggan hissad. 

Efter ett par år med annorlunda firanden kan vi återigen samlas för att fira nationaldagen tillsammans den 6 juni. I länets kommuner firas nationaldagen med bland annat musikunderhållning, familjeaktiviteter, fika och välkomnande av nya svenska medborgare. Dalarnas tillförordnade landshövding Camilla Fagerberg Littorin högtidstalar och delar ut flaggor och fanor vid nationaldagsfirandet i Falun och Ludvika.

Styrelsen för Stiftelsen Sveriges Nationaldag utser vilka föreningar och organisationer som tilldelas en fana. I Dalarna tilldelas i år följande en fana eller flagga:

 • Lima Fornminnes- och Hembygdsförening
 • Vasaloppsföreningen Sälen Mora (ägarföreningarna IFK Mora IA och Sälen IF)
 • Sälens IF
 • Dalarnas Bilkår
 • Ludvika Förening För Idrott
 • E Cassels Arbetarefond
 • Gymnastikföreningen Gymnos
 • Immanuelskolan
 • Oddfellow logen B79 Mora
 • Västerbergslagens Ingeniörsklubb

Följande kommer att tilldelas en flagga som en dag varit hissad på riksdagshuset:

 • E Cassels Arbetarefond
 • Vikbygdens Intresseförening i Vibberbo
 • Veteranföreningen Dalarnas Hemvärn

Till respektive flagga bifogas också ett diplom som bland annat innehåller uppgift om vid vilket tillfälle flaggan varit hissad på riksdagshuset.

Så firas nationaldagen i länets kommuner

Informationen har samlats in via Nationaldagskommittén i Dalarna och från kommunernas webbplatser. Se respektive kommuns webbplats för fullständig och aktuell information.

Falu kommun

Vid Falu Gruva utlovas en festlig nationaldag för hela familjen. Tillförordnad landshövding Camilla Fagerberg Littorin högtidstalar. Förutom det innehåller programmet bland annat gratis tur med lilla gruvtåget och pop up-musik av Kulturskolans elever.

Nationaldagsfirande 2022, Falu kommun Länk till annan webbplats.

Ludvika kommun

I Ludvika kommun firas nationaldagen först vid Stadsparken i Ludvika med bland annat ponnyridning och cirkusskola. Sedan fortsätter firandet vid Gammelgården med bland annat högtidstal av tillförordnad landshövding Camilla Fagerberg Littorin.

Fira nationaldagen, Ludvika kommun Länk till annan webbplats.

Hedemora kommun

Vid Hedemora Gammelgård firas nationaldagen med fanborgsparad och musik från bland annat Hedemora och Säters manskörer, Annakören med flöjtelever och elever från kulturskolan.

Nationaldagsfirande, Hedemora kommun Länk till annan webbplats.

Älvdalens kommun

I Älvdalens kommun firas nationaldagen på tre ställen, vid Salemkapellet, i Särna och i Idre. Det bjuds bland annat på cruising med ”finbilsentusiaster”, musikunderhållning och fika.

Nationaldagsfirande, Älvdalens kommun Länk till annan webbplats.

Rättviks kommun

I Rättvik bjuds det på musikunderhållning av Rättviks lilla spelmanslag och elever från Rättviks Musikskola. Idrottsungdomar kommer uppmärksammas med en minnesgåva. Det bjuds också på kaffe i Församlingshemmet.

Nationaldagsfirande, Rättviks kommun Länk till annan webbplats.

Orsa kommun

I Orsa bjuds det på bland annat parad från Slipstenstorget till Tingshusparken där det blir sång och musik. Det kommer även att finnas ponnyridning och den som vill uppmanas ta med en picknickkorg.

Nationaldagsfirande, Orsa kommun Länk till annan webbplats.

Leksands kommun

I Sammilsdalsgropen bjuds det på olika musikaliska inslag med körer, allsång och någon eller några kända artister från länet. Det blir också körsång av bland annat kulturskolans barnkör.

Nationaldagsfirande, Leksands kommun Länk till annan webbplats.

Malung-Sälens kommun

I Malung-Sälens kommen firas nationaldagen på tre orter, Malung, Lima och Sälen. Det blir bland annat sånger, utdelning av stipendier och nya svenska medborgare i Malung-Sälens kommun ska hälsas välkomna.

Nationaldagsfirande, Malung-Sälens kommun Länk till annan webbplats.

Mora kommun

I Mora firas nationaldagen vid Kommunhusparken vid klockstapeln. För den som är sugen på bollsport spelas knattematch, det kommer också finnas möjlighet att besöka Räddningstjänstens fordon. Fika, varmkorv och musik står också på schemat, tillsammans med mycket annat.

Nationaldagsfirande, Mora kommun Länk till annan webbplats.

Smedjebackens kommun

I Smedjebackens kommun börjar nationaldagen på torget och vid hamnen med barn och familjeaktiviteter. Sedan går marschen med Kulturskolans elever och fanborg mot hembygdsgården och högtidsprogrammet.

Nationaldagsfirande, Smedjebackens kommun Länk till annan webbplats.

Vansbro kommun

I Vansbro blir det fanborg till Vansbro hembygdsgård, utdelning av kommunens kulturpris och naturpris och musik från Vansbro spelmanslag.

Nationaldagsfirande, Vansbro kommun Länk till annan webbplats.

Avesta kommun

I Avesta kommun firas nationaldagen på flera platser. Bland annat är det fri entré till Avesta Visentpark och tipspromenad och underhållning vid PRO-gården i Krylbo. Det bjuds också på festtåg och musikunderhållning i kommunen.

Nationaldagsfirande, Avesta kommun Länk till annan webbplats.

Säter kommun

I Säter är det traditionsenligt nationaldagsfirande på hembygdsgården med bland annat högtidstal, musik och sång. Det blir också stipendieutdelning och uppvaktning av socknens 18-åringar.

Nationaldagsfirande, Säters kommun Länk till annan webbplats.

Gagnefs kommun

Nationaldagsfirandet i Gagnefs kommun organiseras av intresseföreningen i Gagnefs kyrkby. Det blir invigning av föreningens nya flaggstång, högtidstal och musikalisk underhållning.

Nationaldagsfirande, Gagnefs kommun Länk till annan webbplats.

Kontakt