Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Dalarnas matmässa - för en stärkt livsmedelskedja i länet

Illustration på ett fält med vete i gröna färger. Det står också Dalarnas matmässa 6 oktober 2022 med svart text. 

Den 6 oktober är det dags för Dalarnas matmässa i Rättviks Arena. Ett helt nytt arrangemang där yrkesverksamma som är en del av livsmedelskedjan i Dalarna bjuds in för att knyta kontakter och etablera nya samarbeten. Mässan är en del av arbetet med Dalarnas livsmedelsstrategi och handlar om att stärka regionala samarbeten och att främja inköp av lokalt producerad mat till länets kök.

Länsstyrelsen arbetar med att främja en konkurrenskraftig livsmedelskedja och ökad produktion av livsmedel i Dalarna. Vi arbetar också för att det ska finnas en god regional beredskap och säker tillgång på livsmedel. Vid en samhällsstörning är en lokal livsmedelsproduktion viktig för att säkra tillgången till livsmedel i länet.

Dalarnas matmässa är ett tillfälle där vi kan lyfta och stärka den lokala livsmedelsproduktionen i Dalarna. Effekterna kan bli många om aktörer från livsmedelskedjan i länet träffas och utbyter erfarenheter och förhoppningsvis kan vi öka inköpen från våra regionala aktörer, säger Sten-Rune Lundin, utredare och projektledare på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Ett matigt program

Under dagen får besökarna träffa utställare från den svenska livsmedelsbranschen. Det blir också föreläsningar av rikskända kocken Paul Svensson och matkulturexperten Rickard Tellström, föredrag och debatter. Under dagen kommer kockar från offentliga kök i Dalarna att tävla i matlagning. Självklart bjuds det även på god mat och dagen avslutas med mingel och prisutdelning i matlagningstävlingen. Öppnandet av dagen står landshövdingen i Dalarnas län för. Programmet kommer att kompletteras med fler punkter framåt.

För vem?

Matmässan är en mötesplats för yrkesverksamma matentusiaster i Dalarna. Allt från producenter, leverantörer och uppköpare till restauranger och offentliga kök. Mässan är inte öppen för allmänheten.

För att få veta mer och boka din plats som utställare finns all information på Dalarnas matmässas webbplats.

Dalarnas matmässa Länk till annan webbplats.

Vi som står bakom mässan

På initiativ av Upphandlingsdialog Dalarna och Länsstyrelsen i Dalarnas län, gör nu en rad organisationer en gemensam satsning. Mässan arrangeras gemensamt av Upphandlingsdialog Dalarna, Länsstyrelsen i Dalarnas län, Lantbrukarnas Riksförbund, Offentlig gastronomi i Dalarna (där bland annat alla offentliga kostchefer i Dalarna ingår), Mora kommun och Upphandlingscenter (gemensam inköpsorganisation för sju dalakommuner) Region Dalarna och Dalarna Science park.

Kontakt