Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Så undviker du oplanerade kullar med kattungar i vår

Man som håller två kattungar i famnen.

Kattungar är gulliga, men är inte alltid planerade. Se till att ta ansvar för din katt så den inte får ungar okontrollerat. Foto: Millaf/Mostphotos

När våren kommer brukar det även komma oväntade kattungar. Det är ditt ansvar som kattägare att se till att din katt inte får ungar okontrollerat.

Det bästa för att hindra oönskade kullar är att kastrera dina katter. Det kan göras från att de är ungefär sex månader gamla. Om dina katter inte är kastrerade ökar risken för inavel eller parning mellan katter som har ärftliga sjukdomar. De kan också snabbt bli många fler. Kom ihåg att en honkatt kan få upp till 120 ungar under sitt liv.

Tänk också på att du inte får ha hur många katter som helst. Enligt djurskyddslagen får du ha högst nio katter som är mer än ett år gamla, utan tillstånd från Länsstyrelsen. Du behöver också ha tillstånd från oss om du föder upp fler än två kullar med kattungar per år. Om dina katter förökar sig okontrollerat så att antalet katter och kullar per år överskrider vad som är tillåtet utan att du har tillstånd måste du som djurhållare åtgärda detta. Om du inte följer bestämmelserna för djurhållning kan Länsstyrelsen besluta att du ska vidta åtgärder för att uppfylla lagstiftningen.

Vi på Länsstyrelsen arbetar för att höja kattens status genom att sprida information.

Mer om vad som gäller när du har katt, på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt