Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Parkforum 2022 – konferens med tema: Parker och skyddade områden som motor för samhällsutveckling och social hållbarhet

Två personer med ryggsäck åker skidor i ett snötäckt landskap omgivna av skog

Foto: Sheriff Media

Nationalparker och natur- och kulturreservat är unika områden med värdefullt natur- och kulturarv. De är viktiga för friluftsliv, näringsliv och identitetsbyggande. Men hur kan parker spela en ännu viktigare roll som motor för samhällsutveckling och social hållbarhet? Och hur kan vi dra nytta av våra gränsöverskridande parker, som är unika i Norden? Detta är frågor som tas upp och diskuteras på konferensen Parkforum 2022, den 25 mars i Landsjøåsen, nära Trysil i Norge.

Pandemin har satt samarbetet över gränsen på paus och den har också skadat tilliten mellan människor i grannländerna. Parkforum 2022 är ett av flera initiativ som Länsstyrelsen i Dalarnas län deltar i för att återuppta samarbetet över gränsen, skapa tillit och åstadkomma verklig förändring.

Utökat samarbete över gränsen

– Att satsa på ungdomar och informera om våra parker är exempel där vi behöver samarbeta mer över gränsen. I vår nya utställning kommer vi att visa upp även den norska sidan och tillsammans med Norske Parker har vi idéer att arbeta mer med ungdomar och även hämta hit Junior Ranger-koncept från kontinenten, säger Sofia Tiger, utställningsansvarig på naturum Fulufjället.

Bakom Parkforum 2022 står Gränskommittén Innlandet-Dalarna, Norske Parker, Fulufjällets nationalparker och Finnskogen Natur & kulturpark. Målet med samarbetet är att etablera ett permanent utvecklingsforum för parker och skyddade områden i Dalarna, Värmland och Innlandet i Norge.

Mer information om och programmet för konferensen Länk till annan webbplats.

Kontakt