Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Sverigefinnarnas nationaldag

Den sverigefinska flaggan. 

Stort grattis till alla sverigefinnar i Dalarna på er nationaldag. Idag är en bra dag att lära dig mer om Sverigefinnar som är en av Sveriges fem minoritetsgrupper. Vi har samlat kort information på vår webbplats och hänvisar till ytterligare information på webbplatsen www.minoritet.se.

  • I Sverige bor det, enligt siffror från 2017, drygt 700 000 personer med finsk bakgrund. Det utgör 7,2 procent av Sveriges befolkning och gör sverigefinnarna till den största minoritetsgruppen i Sverige.
  • I Dalarna är Smedjebacken, Ludvika och Borlänge förvaltningskommuner för finska, vilket innebär ett förstärkt skydd för det finska språket och den finska kulturen i dessa kommuner. Det gör till exempel att det finns ett utökat ansvar att erbjuda service inom till exempel äldreomsorg, barnomsorg, kultur, samråd och information på finska i kommunerna.
  • Man beräknar att 200 000- 250 000 sverigefinnar kan finska. Finska är ett finsk-ugriskt språk och tillhör alltså samma stam som till exempel samiska men de närmast besläktade språken är karelskan och estniskan. Finskan har använts i Sverige så länge som Sverige funnits.

Mer information finns på webbplatsen www.minoritet.se Länk till annan webbplats.

Kontakt