Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Samiska nationaldagen

Den samiska flaggan svajar på en flaggstång. 

Idag firas samernas nationaldag, stort grattis till alla samer i Dalarna och hela Sápmi! På Länsstyrelsen hissar vi självklart den samiska flaggan och passar på att uppmärksamma samerna. För dig som inte är same och vill lära dig mer är idag ett perfekt tillfälle.

Här kommer lite information om samerna, nationaldagen och flaggan. Informationen är hämtad från www.samer.se Länk till annan webbplats. där du kan läsa och lära dig ännu mer.

  • Samerna bor i fyra länder Ryssland, Finland, Norge och Sverige. Detta stora landområde kallas för Sápmi. Sápmi breder ut sig över hela den norra delen av Nordkalotten, från ryska Kolahalvön i öster till svenska landskapet Dalarna i söder.
  • Nationaldagens datum, den 6 februari, valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917.
  • Den samiska flaggan är gemensam för alla samer. Den godkändes den 15 augusti 1986 av Samerådets 13:e Samekonferens i Åre.
  • Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten.

Kontakt