Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu kan organisationer från Dalarna ansöka om både svenska fanan och svenska flaggan

Bild på svenska flaggan som vajar i vinden.

Varje år delar Stiftelsen Sveriges nationaldag ut fanor till föreningar och organisationer runt om i landet. Nytt för i år är att de också delar ut flaggor som vajat ovanför riksdagshuset. För att motta fana eller flagga måste en ansökan lämnas in senast 1 januari 2022.

Nu är det dags för föreningar, organisationer eller motsvarande i Dalarnas län att ansöka om en svensk fana. Stiftelsen Sveriges Nationaldag beslutar vilka föreningar som tilldelas en fana. Landshövdingen överlämnar fanorna i samband med Sveriges nationaldag. Ett begränsat antal fanor delas även ut av H.M. Konungen vid det traditionella firandet av Nationaldagen på Skansen i Stockholm.

I år delar man också ut flaggor

Stiftelsen Sveriges Nationaldag och Riksdagsförvaltningen genomför 2021 och 2022 ett samarbete med syfte att sprida ökad kunskap dels om flaggan som symbol för Sverige, dels om riksdagens demokratijubileum. Femton flaggor som vajat ovanför riksdagshuset kommer därför delas ut till föreningar och organisationer som ansöker om att få en flagga till egen föreningslokal/byggnad. Det kan vara allt ifrån vård- och omsorgsboenden till Universitet och hembygdsgårdar.

Skillnad på flagga och fana

Flaggan är själva flaggduken, den som är avsedd att hissas på stång eller mast. Flaggans storlek varierar beroende på flaggstångens längd, men den ska alltid ha sina lagstadgade proportioner. Fanan är avsedd att bäras och består därför av en flaggduk fäst vid en stång. Till skillnad från flaggan har fanan fastställda mått. Höjden: 100 cm och längden 160 cm.

Ansökan

Ansök via stiftelsen Sveriges Nationaldags webbplats Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Ansökningarna ska vara Stiftelsens kansli tillhanda senast den 1 januari 2021.

Ansökan skickas till:
Stiftelsen Sverige Nationaldag
Riksdagen
100 12 Stockholm

Kontakt