Risk för vattenbrist i Dalarnas länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

25 afghanska flyktingar till Dalarna

Bild på Kabul i morgondimma

I samband med evakueringen av Sveriges ambassad i Kabul och de afghaner som arbetat tillsammans med svensk personal, har fem dalakommuner tillsammans tagit emot 25 flyktingar.

När behovet av att ta emot afghanska flyktingar blev uppenbart erbjöd sig fem kommuner: Älvdalen, Gagnef, Mora, Rättvik och Säter, att ta emot och hämta sammanlagt 25 flyktingar vid Arlanda flygplats.

– Vi fick snabb respons från kommunerna som tyckte att det var självklart att hjälpa till nu när de hade möjlighet. För de kommuner som nu tar emot afghanerna har platser över inom det ordinarie uppdraget för vidarebosättning*. Det kommer alltså inte påverka länets flyktingmottagande i siffror utan snarare gällande vilken nationalitet som tas emot. De flesta kvotflyktingarna är annars från Syrien eller länder i Afrika, säger Martina von Seth, integrationssamordnare på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Förutsättningen för kommunerna att ta emot flyktingarna är att de har lediga lägenheter. Boende är alltså ordnat i de fem kommunerna. Gällande asylprocessen lämnade afghanerna in sin asylansökan och fick den handlagd direkt på Arlanda i en hangar innan de klev in på svensk mark. Det var möjligt tack vare att regeringen tidigare beslutat om att tillfälligt ta bort kravet på att man måste befinna sig i tredje land för att vidarebosättas.

– Vi vet att majoriteten av de som nu kommer till Dalarna är familjer. I första hand är det personal som jobbat på ambassaden och deras familjer, berättar Martina.

* Mer information om reglerna för vidarebosättning finns på migrationsverkets webbplats: https://www.migrationsverket.s... Länk till annan webbplats.

Kontakt