Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen utmanar: anordna en friluftsdag!

En hage med träd och gärdsgård.

Rätt planerat kan man anordna en coronasäker friluftsdag på många vackra platser, som till exempel Källslätten utanför Falun. Foto: Henny Sahlin

I år är det Friluftslivets år och den 29 april är utpekad som Sveriges friluftsdag. Fördelarna är många med att anordna en friluftsdag: det motverkar stress och främjar återhämtning, det bidrar till stärkt kreativitet och koncentrationsförmåga. Det kan också bidra till gemenskap och starkare vi-känsla på arbetsplatsen!

Länsstyrelsen i Dalarnas län anordnar en friluftsdag för sina anställda denna dag, då var och en under dagen får välja sin aktivitet och om man vill göra det själv eller tillsammans med någon annan.

­– Jag vill uppmana andra arbetsgivare i länet att följa Länsstyrelsens exempel med en friluftsdag för medarbetarna. Det senaste året har för många inneburit mer digitala möten och mer skärmtid. Att genomföra en friluftsdag som denna känns helt rätt och som jag också varmt kan rekommendera, säger landshövding Ylva Thörn.

Vad innebär en friluftsdag?

– En friluftsdag kan vara så många olika saker. Det kan vara alltifrån att med hjälp av en guide vara ute och upptäcka samt laga mat i ett område tillsammans som en slags teambuilding, till att kanske lägga en del av en planeringsdag utomhus där en promenad enligt walk-and-talk-modellen är ett viktigt inslag. Dagen kan också vara en viktig del i ett hållbarhetsarbete på arbetsplatsen och skapa en bättre förståelse för det, säger friluftslivssamordnare på Länsstyrelsen Henny Sahlin.

Skolans viktiga roll

En friluftsdag förknippar många med en händelse då alla på skolan ska ut och jogga, orientera, åka skidor eller liknande. Dessa dagar är viktiga men friluftsdagar borde ske varje dag i varje klass som en naturlig del av undervisning och lärande.

– Många studier visar att en blandning av inom- och utomhusundervisning ger ökad koncentrationsförmåga, minskad stress, ökad hälsa och välbefinnande för både elever och pedagoger. Därför vill vi utmana Dalarnas pedagoger att lägga delar av undervisningen och lärandet utomhus. Matte, svenska, engelska ja, de flesta ämnen kan läras in ute, säger Henny Sahlin.

Kontakt