Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Första spadtaget taget för det nya utsiktstornet i Siljansnäs

Tre personer står i ett grustag och gräver med varsin skovel

Nu är bygget igång! Landshövding Ylva Thörn, Johan Karlsson på Byggpartner (tv) och Björn Rinstad på Leksands Sparbank tar ett gemensamt första spadtag. Foto: Tobias Barle

Utsiktstornet på Björkberget vid naturum Dalarna ska återuppstå. Ända sedan det förra tornet revs har det varit saknat i Siljansnäs. Men nu har det första spadtaget tagits och till sommaren ska tornet stå klart.

Tornet byggs i massivträ från Dalarna och kommer att vara cirka 32 meter högt, vilket är 10 meter högre än det förra. Det är utrustat med både trappor och hiss så att så många som möjligt ska kunna blicka ut över Siljansbygden.

– Tillgänglighet är viktigt för oss och vi vill att så många som möjligt ska kunna njuta av den anslående utsikten och lära sig mer om det man ser, säger landshövding Ylva Thörn.

Ett annat ledord för det nya tornet, utöver tillgänglighet, är liten miljöpåverkan. Det är därför man använder en stomme av trä, där virket dessutom avverkats lokalt i Dalarna och transporterats av lastbilar som kör på biobränslet HVO. Man siktar även på att få en FSC-märkning av virket.

Redan 2015 stängdes det gamla tornet för besök, då det fått röta i stommen, och revs 2018. Nu har Länsstyrelsen i Dalarnas län fått medel från Naturvårdsverket och även en donation från Leksands Sparbank som sammantaget har möjliggjort resningen av ett nytt torn, på samma plats som det förra.

Det nya tornet blir inte bara högre utan det kommer också ha plats för fler besökare än det förra. Att besökarna kommer högre upp innebär ännu mer magnifik utsikt – åt alla håll. Man kommer nämligen kunna blicka ut över Siljansbygden från ett inglasat rum och även från en takterrass med räcke.

– Tornet var ett riktigt dragplåster till resten av vår verksamhet där vi berättar om Dalarnas skyddade natur, så det känns oerhört bra att vi får bygga upp ett torn igen, säger Karen Kämpe som är föreståndare för naturum Dalarna.

En skissbild som visar hur tornet i Siljansnäs ska se ut

Skissbild på hur tornet är tänkt att se ut. Bild: AgnasARK

Kontakt