Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Prins Gabriels skidled i Koppången invigd

Landshövding Ylva Thörn och kommunstyrelsens ordförande i Orsa Mikael Thalin åker skidor i Koppången

Tillsammans korsade landshövding Ylva Thörn och kommunstyrelsens ordförande i Orsa kommun, Mikael Thalin, mållinjen på prins Gabriels skidled i Koppången. Foto: Anna Nylander

I fredags invigde landshövding Ylva Thörn och kommunstyrelsens ordförande i Orsa kommun, Mikael Thalin, prins Gabriels skidled i Koppångens naturreservat, norr om Orsa. Skidleden är del av den dopgåva som prins Gabriel, hertig av Dalarna, fått av dalfolket. Den andra delen är en rastplats i Säterdalens naturreservat. Men även om gåvan är till prins Gabriel så kommer den alla barn till del.

– Prins Gabriels skidled är ett utmärkt exempel på upplevelser som finns här, och som lockar ut barn och unga i naturen för att både leka och lära. I år är det ju Friluftslivets år och det känns extra viktigt att lyfta vår vackra natur och allt som finns att göra i Dalarna, säger landshövding Ylva Thörn.

Den två kilometer långa skidleden är framförallt till för barn men passar alla åldrar. Att åka skidleden blir en spännande upplevelse i skogen där man lär sig om naturen medan man skidar sig fram i spåret.

– Vi har försökt att skapa något annorlunda här, ett lärorikt äventyr för barn och unga. Skidleden är lagom utmanande, alla ska kunna ta sig runt. Och här finns mycket annat att göra också, som i slogboden Björnidet där man kan fika, leka och lyssna på musik och olika djurläten, berättar friluftslivssamordnare Henny Sahlin på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Vid invigningen deltog medarbetare från Länsstyrelsen i Dalarnas län och Orsas kommunchef Marie Ehlin. Alla tog möjligheten att vara med på premiärturen runt prins Gabriels skidled.

Se filmen om prins Gabriels skidled

Se Ylva Thörns invigningstal

Se Mikael Thalins invigningstal

Kontakt