Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lahkoe biejjine! Samernas nationaldag

Livboj vid ett vattenbryn på vintern

Grattis alla samer i Dalarna på den samiska nationaldagen, 6 februari! På Länsstyrelsen hissar vi såklart den samiska flaggan. Och för alla masar och kullor som inte är samer, är denna dag ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om samerna - Europas enda urfolk – som vi delar denna plats med! Därför har vi samlat en lista på bra hemsidor, instagramkonton, poddar m.m. så att du kan fortbilda dig!

Det bor samer i hela Dalarna, i fjällen, i städerna och på landsbygden i hela länet. Man behöver inte vara renskötare för att vara same, utan det är språket och den kulturella identiteten som avgör.

Norra Dalarna tillhör dock Sápmi och här finns Sveriges sydligaste sameby - Eajran sïjte, Idre nya sameby – som består av fyra renskötande familjer. Länsstyrelsen samverkar regelbundet med samebyn kring olika frågor som rör dem. Länsstyrelsen har också ett regeringsuppdrag som rör bland annat samerna, vilket är att främja de nationella minoritetsspråken och de nationella minoriteternas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur. Älvdalen är ett förvaltningsområde för det samiska språket, där vi jobbar extra mycket med detta, i samverkan med kommunen. Oavsett var du bor har du enligt lag rätt att få information och kommunicera med Länsstyrelsen på samiska.

Fortbilda dig själv!

Här har vi samlat länkar till hemsidor, poddar, filmer och Instagramkonton, så att du lätt kan lära dig mer om samerna.

Tips på hemsidor

Samer.se Länk till annan webbplats.
En webbplats för dig som vill veta mer om samerna och sápmi.

Sametinget.se Länk till annan webbplats.
Sametinget är både en statlig myndighet med förvaltningsuppgifter och ett folkvalt samiskt parlament med uppdraget att verka för en levande samisk kultur i Sverige.

Minoritet.se - Samer Länk till annan webbplats.
Läs om samerna på webbplatsen om Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk.

idresameby.se Länk till annan webbplats.
Här kan du läsa mer om Eajran sïjte (Idre nya sameby). Samebyn hälsar att hemsidan tyvärr inte är så uppdaterad, men där finns grundläggande information om samebyn och länkar vidare till flera samiska företag i Dalarna.

www.ohtsedidh.se Länk till annan webbplats.
Ett projekt som vill synliggöra och sprida kunskap om ett samiskt kulturarv och historia i Mellansverige. Drivs bland annat av Dalarnas muséum.

jokkmokksmarknad.se Länk till annan webbplats.
Jokkmokks marknad har i 416 år varit en viktig kulturell mötes- och handelsplats för bland annat samerna. I år är marknaden helt digital vilket gör den tillgänglig även för alla oss här i Dalarna att ta del av hemifrån. På hemsidan hittar du massvis av intressanta föreläsningar, utställningar och konserter med koppling till samisk kultur: håll t.ex. koll på evenemangen som Ájtte museum Länk till annan webbplats. anordnar. Självklart finns där även massvis med samiskt hantverk att handla online.

Tips på instagramkonton

Börja följ några samiska konton och skapa en djupare kunskap och förståelse över tid!

@MittSápmi Länk till annan webbplats.
Ett samiskt stafettkonto där du får olika perspektiv på vad det är att vara same idag.

@Ina.Omma Länk till annan webbplats.
Ina Omma har gjort det till sin uppgift att sprida information, reflektion och diskussion kring samisk kultur, identitet, normer, fördomar och rasism.

@sameradionochsvtsapmi Länk till annan webbplats.
Nyheter om vad som händer just nu i Sápmi, direkt i din mobil!

Tips på Poddar

För dig som föredrar att lyssna! Båda poddarna hittar du i appar där poddar finns.

åabpapodden Länk till annan webbplats.
Samiska systrarna Marika och Angelica från Idre pratar om vardagliga saker men även om samisk kultur och olika krockar som finns mellan samisk och icke-samisk kultur.

Samesystrar Länk till annan webbplats.
En poddcast med syfte att hedra och lyfta starka samiska kvinnor som på sitt sätt arbetar för det samiska samhället eller som har en historia att berätta.

Tips om saker att titta på

Samernas tid – UR Play Länk till annan webbplats.
Serien Samernas tid, som visas i tre delar, följer samernas tvåtusenåriga resa fram till idag.

Sameblod Länk till annan webbplats.
Hyllad svensk dramafilm från 2016 av Amanda Kernell, som porträtterar Sveriges kolonisering av samerna under rasbiologins 1930-tal. Går att se på bland annat HBO och går även att hyra på flera webbsidor.

Kontakt