Tillsammans för ett Dalarna fritt från hedersrelaterat våld och förtyck

Syftet med konferensen är att samla aktörer från olika sektorer för att öka kunskapen, stärka samarbetet och utveckla konkreta verktyg för att förebygga och hantera hedersrelaterat våld och förtryck (HRV) i Dalarna.
Vi ser konferensen som ett tillfälle att rikta oss både till chefer och yrkesverksamma inom området. Syftet är att summera resultaten från RC-projektet, samtidigt som vi blickar framåt mot framtida operativa insatser. Detta är en chans att samla länets aktörer och ge en uppdatering om det operativa resurscentrumet, samt att visa på de framsteg vi har gjort. Vi kommer att dela med oss av viktig information, kunskap och vår väg framåt – vad vi har uppnått, var vi står idag och vart vi är på väg.
Målgrupp
Målgruppen för konferensen är bred och inkluderar alla som har en professionell roll i att hantera och förebygga hedersrelaterat våld och förtryck (HRV), samt de som på olika sätt arbetar med utsatta individer.
Program
08:15-09:00 Fika
09:00-09:20 Inledningstal och välkomsttal med jämställdhetsministern, Helena Höij och Valentina Söderberg.
09:20-09:50 Helen Olsson, Socionom, Docent i Socialt arbete, Lektor i Hälsovetenskap, Mittuniversitetet. Föredrag om tidigare kartläggningar i landet, aktuellt läge inom område samt yrkesverksammas upplevda dilemman med HRV samt presentation av framgångsfaktorer med RC projektet.
09:50-10:20 Juno Blom är barnombudsman. Hon är också tidigare riksdagsledamot, och ledde dessutom tidigare det nationella arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen Östergötland i 12 år.
10:20-10:40 Paus
10:40-11:10 Elena Namli, professor i etik vid Uppsala Universitet. Namlis forskning är inriktad på social etik och mänskliga rättigheter. Hon är författare till bland annat böckerna Human Rights as Ethics, Politics, and Law och Legal Positivism, Politics, and Critical Ethics. I sitt föredrag diskuterar Elena Namli hur talet om hedersrelaterat våld och förtryck förhåller sig till mänskliga rättigheter å ena sidan och samtida former av rasism å andra sidan. Hur hanterar vi risken att arbetet mot hedersrelaterat våld bidrar till normalisering av rasism?
11:10- 12:00 Emma Källvik, Doktorand i Kriminologi vid Örebro Universitet, en studie om barns delaktighet i riskhantering i HRV-ärenden.
12:00-13:00 Lunch
13:00-13:45 En sekund kan rädda liv - En fråga kan rädda liv. Jasmine Barkensjö föreläser om hedersrelaterat våld och förtryck där hon berättar sin livs historia om att bli bortgift och sedan förd till Syrien för att bli avrättad.
13:45-14:15 Polis, åklagare hur arbetar de med HRV och samverkar.
14:15-14:45 Paus
14:45-15:15 Skolan och socialtjänst hur arbetar de med HRV och samverkar ”Kärleken är fri”.
15:15-15:45 Vägen framåt, Cecilia Jansson, RCH-samordnare.
15:45-16:00 Avslutande ord med Helena Höij och Valentina Söderberg.
Fika och lunch
Det ingår förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika.
Varmt välkomna!
Fotografering på plats
Under våra aktiviteter tar vi ibland bilder. För att vi ska kunna använda bilderna och samtidigt följa GDPR behöver vi förvarna dig som deltagare om att det kan komma att fotograferas under mötet. På mötesplatsen ska vi informera om var det finns lämpliga ytor på platsen för dig som inte vill vara med på bild.
- Var:
- Quality Hotel Galaxen, Borlänge
- Kostnad:
- Deltagandet är kostnadsfritt, fika och lunch ingår.
- Sista anmälningsdag:
- 28 aug 2025
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan. Om du saknar bekräftelse per e-post är du inte anmäld.