Att polisanmäla bidragsbrott - fokus på personlig assistans och ekonomiskt bistånd

Foto: Peter Lydén/Johnérs bildbyrå
Välfärden är till för dem som behöver den - inte för dem som fuskar. Genom att polisanmäla bidragsbrott inom ekonomiskt bistånd och personlig assistans kan vi förebygga att skattepengar hamnar i fel händer.
Bakgrund
Välfärdsbrottslighet är ett högst påtagligt och allvarligt hot mot vår gemensamma välfärd och demokrati. Kommuner, regioner och myndigheter behöver arbeta aktivt för att förebygga välfärdsbrott och säkerställa att det finns en tydlig struktur för att hantera problem när de upptäcks.
Länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg, Södermanland, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro län bjuder in till ett digitalt seminarium om välfärdsbrotts avseende vikten av att polisanmäla bidragsbrott.
Syfte
För att stoppa felaktiga bidragsutbetalningar behövs fler polisanmälningar från fler. Syftet med det här seminariet är att bidra till en ökad förståelse för vad som krävs för att en polisanmälan ska kunna leda till en fällande dom. Seminariet syftar även till att belysa vilka delar och vilken information Polisen behöver från anmälare för att kunna driva en utredning framgångsrikt.
Innehåll
Vad krävs för att en polisanmälan ska leda till en fällande dom? Förundersökningsledare Stefhan Hultstrand Bernspång guidar oss igenom hur en korrekt polisanmälan görs och ger exempel på vad polisanmälningar inom ekonomiskt bistånd och personlig assistans bör innehålla.
- Hur kan en fällande dom se ut?
- Hur hamnar vi där?
- Vilka delar behöver Polisen från er?
Det kommer finnas avsatt tid för att ställa frågor.
Målgrupp
Tillfället riktar sig främst till dig som arbetar i en kommun med hantering av ekonomiskt bistånd eller personlig assistans.
Även du som arbetar som samordnare och har till uppdrag att sprida kunskap om välfärdsbrottslighet är välkommen liksom andra berörda inom den kommunala sektorn.
- Var:
- Digitalt. Länk skickas till anmälda deltagare.
- Kostnad:
- Deltagandet är kostnadsfritt.
- Sista anmälningsdag:
- 05 maj 2025
Kontakt
-
Linda Falk
Utvecklingsledare
Telefon 010-2249221
Ulrika Andersson
Brottsförebyggande samordnare, Länsstyrelsen i Dalarnas län