05- 07 jul 2024 klocka 11.00 - 16.00

Byggnads- och landskapsvård vid Lärkastugan

Välkommen på temadagar i landskapsvård vid Lärkastugan på Sollerön!

Är du nyfiken på vård och skötsel av natur- och kulturmiljöer? Välkommen på temadagar i landskapsvård vid Lärkastugan på Sollerön! Det kommer bland annat finnas möjlighet att prova på slåtter, ta del av fönsterhantverkarens renoveringstips, följa med på guidade turer och delta på kurs i renovering av jordkällare eller i timmerhusvård.

Föredrag

Lärkastugan och "Kunskap som växer"

När? 5 juli klockan 11:00-12:00
Föredragshållare: Anneli Larsson, Mora kommun

Svea och Karl Lärkas sommarviste vid natursköna Klikten på Sollerön användes som fäbodställe av makarna från mitten av 1920-talet och fram till Karls bortgång 1981. Karl donerade hela fastigheten till Svea och Karl Lärkas stiftelse och Mora kommun förvaltar byggnader och gård. Kulturarvssekreterare Anneli Larsson på Mora bygdearkiv berättar om Lärkastugan och arbetet med att restaurera trädgården tillbaka till något av sin forna karaktär. Samling på Lärkastugans tun.

Fönsterrenoveringens grunder

När? 5 juli klockan 13:30-14:30
Föredragshållare: Johan Almberg, Almbergs byggnadsvård

Funderar du på att renovera fönstren i ditt hus? Kom gärna på detta föredrag om fönsterhantverkets grunder, med utgångspunkt i renoveringen av Lärkastugans fönster. Det finns chans att se och känna på materialen och verktygen. Missa inte detta tillfälle att ställa dina fönsterfrågor.

Prova på

Slåtter, hässjning, knackning och slipning av lieblad

När? 5 och 6 juli klockan 10:00-16:00
Ansvarig: Staffan Lundaahl och Odens Olle Eriksson

Nyfiken på hur det är att slå med lie? Ta chansen att få känna hur det känns att slå ängshö med en riktigt vass lie. Odens Olle Eriksson och Staffan Lundaahl visar och berättar hur man håller sin lie vass och lär ut slåttertekniken, hässjningen och byte av räfständer - så du fixar hela slåttern. Har du en lie, så ta med den och få hjälp med jordläggning och slipning eller knackning av liebladet.

Guidade vandringar

Fältvandring bland Solleröns ängs- och betesmarker

När? 5, 6 och 7 juli klockan 14:00 OBS! Söndagens vandring inställd!

Guide: Uno Skog, Länsstyrelsen i Dalarnas län

Följ med på vandring bland Solleröns ängs- och betesmarker och lär känna växter och djur som trivs i odlingslandskapet. Uno Skog, naturvårdshandläggare, guidar bland mångfalden. Samling på Lärkastugans tun.

Inställt: Kulturmiljövandring i Bengtsarvet och Häradsarvet. OBS! Inställt på grund av sjukdom!

När? 5 juli klockan 15:00-16:00
Guide: Kristoffer Ärnbäck, Dalarnas Museum

Följ med på en byvandring i byggnadsantikvariens perspektiv. Programpunkten handlar om att lära sig att hitta och tolka spår från historien i kulturlandskapet och den äldre bebyggelsen. Vi tittar även på landskapets kulturhistoriska egenart och höga värden. Programpunkten involverar promenad om cirka 1,5 kilometer. Samling vid hembygdsgården.

Kurser - föranmälan krävs

Vård och restaurering av jordkällare

Vård och restaurering av jordkällare, anmälan

När? 5 juli klockan 10:00-16:00
Ledare: Kjell Gustafsson, Ängagärdets natur och kultur

Kurs i hur du tar hand om din jordkällare och förvaring av olika livsmedel. Du får även lära dig hur du åtgärdar de vanligaste problemen och utför enklare reparationer av din jordkällare. Dagen börjar med en historik över olika sätt att förvara livsmedel genom tiderna och avslutas med en exkursion till ett antal olika källartyper på Sollerön.

Att laga en timmerstomme

Att laga en timmerstomme, anmälan

När? 5 – 7 juli klockan 09:00-16:00
Ledare: Stefan Östberg, Byggnadsvård i Dalarna AB

Kurs i timmerhusvård med fokus på traditionella material och metoder. Den omfattar praktiskt arbete med torkstugan vid Lärkastugan; exempelvis undersökning av rötskador samt genomförande av stockbyten och lokala lagningar i timmer. Med kunskaperna från dessa tre kursdagar är du ett steg närmare att utföra åtgärder på dina egna timmerbyggnader eller att vara en insatt beställare av ett timringsjobb hemma hos dig.

Var frågvis

Råd i byggnadsvård

När? 5 juli klockan 11:00-16:00
Ansvarig: Madeleine Ringqvist, Byggnadsvårds-föreningen

Byggnadsvårdsföreningens länsombud Madeleine Ringqvist finns på plats för att prata byggnadsvård med dig.

Praktisk information

Packa en picknickkorg och njut av Solleröns vackra natur- och kulturmiljöer.

Aktiviteten riktar sig till dig som är lantbrukare, fäbodbrukare, mark- och gårdsägare, företag och ideella föreningar med hästverksamhet samt personer som äger och vårdar äldre gårdar i Dalarna.

Aktiviteterna kräver ingen anmälan om det inte anges vid aktiviteten. Välkomna!

Fotografering på plats

Under våra aktiviteter tar vi ibland bilder. För att vi ska kunna använda bilderna och samtidigt följa GDPR behöver vi förvarna dig som deltagare om att det kan komma att fotograferas under mötet. På mötesplatsen ska vi informera om var det finns lämpliga ytor på platsen för dig som inte vill vara med på bild.

Loggor: Medfinansieras av EU, Dalarnas museum, Mora kommun och Ett rikt odlingslandskap. 
Var:
Lärkastugan, Karl lärkas väg, 792 90 Sollerön
Kostnad:
Aktiviteten finansieras av EU via den strategiska planen och är därför kostnadsfri.
Sista anmälningsdag:
Ingen anmälan krävs

Kontakt

Sarah Lagerberg

Projektledare

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss