21- 28 sep 2023 klocka 08.00 - 12.00

Kurs: Märkning av livsmedel

Omärkta syltburkar med olika innehåll. Foto.

Foto: Pixabay

Länsstyrelsen i Dalarnas län erbjuder utbildning i märkning av livsmedel för dig som driver, är anställd i eller tänker starta verksamhet inom livsmedelsförädling eller diversifiering av primärproduktion på landsbygden i Dalarna.

Målet med kursen är att ge dig en grundläggande kunskap i hur förpackade livsmedel ska märkas för att uppfylla lagkrav på svenska marknaden. I kursen får du också möjlighet att få hjälp med din egen märkning och att själv räkna ut näringsvärden.

Kurshållare är Per Nilsson, Profox. Per har lång erfarenhet av att ha arbetat med livsmedelsfrågor som livsmedelsinspektör och sedan som livsmedelskonsult och föreläsare.

Kursen hålls digitalt via Zoom och är fördelad på två halvdagar. Kursen är totalt 8 timmar inklusive pauser.

  • Del 1: torsdag den 21 september, klockan 08:00-12:00
  • Del 2: torsdag den 28 september, klockan 08:00-12:00

Målgrupp

Befintliga eller blivande företag som förädlar livsmedel på Dalarnas landsbygd (ej Falun och Borlänge tätort).

Övrigt

Anmälan är bindande efter sista anmälningsdag den 6 september, vilket innebär att deltagaravgiften faktureras vid sen avbokning.

Det finns 25 platser, vi tar maximalt emot anmälan från tre personer från samma företag. Ytterligare deltagare kan delta i mån av plats.

  • Syfte med lagstiftningen och allmänt om märkning
  • Märkningens innehåll med förklaringar till de olika delarna och vad som är obligatoriskt
  • Märkning av ingredienser, mängddeklaration, allergener och andra delar son ingår i märkningen
  • Särskild märkning - ursprungsmärkning av kött, fisk, honung, frukt och grönt
  • Märkning av ekologiska produkter, sylt och marmelad, honung, ost och mjölkprodukter, samt charkprodukter
  • Märkning av djupfrysta livsmedel och ändring när kylvaror fryses in
  • Närings- och hälsopåståenden
  • Näringsdeklaration och hur dessa beräknas
  • Vanliga brister och krav från kontrollmyndigheterna
  • Bilder på hur märkningen ska se ut för olika produkter
  • Direktförsäljning och undantag i lagstiftningen
  • Frivillig märkning och vad som kan ingå och hur detta får se ut

Kursen ingår i och subventioneras av projektet ”Nya jobb inom livsmedelskedjan – kompetensutveckling”. Projektet samarbetar med föreningen Lokal mat i planering och genomförande av aktiviteter. Projektet är en del av Landsbygdsprogram för Sverige 2014–2020, som finansieras av EU och Svenska staten.

Loggor: Lokal mat och EU.
Var:
Kursen hålls digitalt via Zoom
Kostnad:
400 kr exklusive moms. Faktureras efter kurs.
Sista anmälningsdag:
17 sep 2023

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 17 september klockan 23.59.

Kontakt

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss