Prisstrategi i livsmedelsföretag

Foto: Mostphotos
Har du eller planerar du att utveckla en verksamhet inom livsmedelsförädling eller tänker du diversifiera ditt lantbruksföretag? Nu har du möjlighet att gå en kurs där du får kunskap om hur du kan arbeta med prissättning och produktplanering för ökad lönsamhet.
Syftet med kursen är att ge dig kunskap om tre metoder för att avgöra optimalt pris för att kunna använda dem i din prissättningsstrategi; Kostnadsbaserad prissättning, Konkurrentbaserad prissättning och Kundbaserad prissättning.
I kursen presenteras olika modeller för priskalkylering, och du får hjälp att använda och anpassa dem i din egen verksamhet. I kursen ingår också delar om sortiment, prisförhandling och produktpaketering. Kursen varvar teori och övningsexempel, med beräkningar och övningar på egna produkter och sortiment.
Kursledare är Caroline Göransson och Åsa Andersson, Specialistrådgivare på Ludvig & Co. De har bland annat erfarenheter av att jobba med rådgivning inom affärsplanering, strategi, förhandling, kalkylering, budgetering och investeringsplanering inom de gröna näringarna, lantbruk, trädgårdsföretag och livsmedelsföretag.
Program och upplägg
Kursen omfattar två fysiska träffar och två digitala frågestunder. För detaljerat innehåll och datum se program nedan.
Träff 1 - tisdag 17 oktober 10.00-16.30
Fysisk träff, Galaxen Borlänge. (Inklusive fika fm/em och lunch) Kaffe och smörgås finns serverat från 9.30.
Inför träff nr 1 skickas introduktion till kursen ut, samt information om förberedelse i form av att ta med kostnadsunderlag.
- Presentation av deltagarna, deras nuvarande företag och deras mål som företagare.
- Prissättning inledning
- Kostnadsbaserad prissättning
- Olika kalkylmodeller för beräkning
- Övningar och exempel
- Hur man praktiskt hanterar priskalkylering - Konkurrentbaserad prissättning
- Konkurrensanalys
- Om konkurrenten sänker priset - Kundbaserad prissättning
- Olika metoder att jobba med sitt pris så kunden är nöjd
- Hur ta reda på vad kunden vill betala
Mellan kurstillfällena
Möjlighet att delta på två Teams-möten för hjälp med frågor som uppstår i det egna arbetet med prissättning (ca 1 timme vardera).
Dag och tid bestäms av deltagarna vid träff 1.
Träff 2 – torsdag 16 november 16.00-20.30, Fysisk träff, Galaxen Borlänge
(Inklusive kvällsfika med smörgås)
- Differentierad prissättning, olika metoder
- Att höja priset, hur och när?
- Prisförhandling
- Psykologisk prissättning
- Sortiment och pris
- Produktpaketering
- Hur jobbar man över tid med sin prissättning, förslag och diskussioner
- Summering
Målgrupp
Befintliga eller blivande företag som förädlar livsmedel eller diversifierar sitt lantbruksföretag på Dalarnas landsbygd (ej Falun och Borlänge tätort).
- Var:
- Fysiskt och digitalt, se program för detaljer.
- Kostnad:
- 500 kr exkl. moms (fika och lunch ingår). Faktureras efter kurs. Sen avbokning debiteras.
- Sista anmälningsdag:
- 01 okt 2023
Anmäl dig
Anmälan är bindande efter sista anmälningsdag, vilket innebär att deltagaravgiften faktureras vid sen avbokning.
Anmäl eventuell specialkost via e-post till therese.englund@lansstyrelsen.se, senast sista anmälningsdag.
Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
