Ystningskurs - Lär dig tillverka en fäbodost

Under Fäbodveckan 2023 erbjuds en kurs som riktar sig till dig som är intresserad av att lära dig om tillverkning av fäbodost.
Under dagen varvas praktiska delar med tillverkning av fäbodost med teoretiska delar, där du får ta del av historik, grunderna till en bra ystningsmjölk, livsmedelssäkerhet, hygien och lagring.
Kursledare är Tin Gumuns som driver Karl-Tövåsens fäbod utanför Rättvik sedan 2006. Hon tillverkar även olika sorters ostar under varumärket Fäbodkullans ost i Vilhelmina.
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som är blivande eller befintlig företagare inom livsmedelsförädling på landsbygden i Dalarna eller angränsande län.
Kursledare
Tin Gumuns
Telefon 070-232 65 25
E-post till info@karltovasensfabod.se
Program för dagen
Hålltider för dagens kursmoment.
Tid | Kursmoment |
---|---|
09:30 | Start med fika på fäbodens produkter |
10:00 | Teoretisk del inleds med presentation av deltagare och Karl-Tövåsen. Därefter berättar Tin om historiken för fäbodar och mjölkhantering. Du får höra om de teoretiska grunderna till bra ystningsmjölk, hygien vid mjölkning och lagring. |
11:30 | Syrning av ystmjölken. Löpläggning |
12:00 | Lunch |
12:30 | Brytning av ostmassa - ystning. |
15:00 | Fika på hembakade godsaker. |
15:30 | Vändning av ostar, genomgång och frågor. |
16:00 | Ungefärlig tid för avslut. De som vill får stanna och titta på mjölkning och separering av kvällens mjölk. |

- Var:
- Karl-Tövåsensfäbod 22, 795 95 Vikarbyn
- Kostnad:
- Totalt 350 kronor inklusive moms för fika och lunch, betalas på plats.
- Sista anmälningsdag:
- 22 jun 2023
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Anmäl eventuell specialkost till info@karltovasensfabod.se eller tel. 070-232 65 25 senast den 22 juni.
Kontakt
-
Therese Englund
Enheten för landsbygd mark och företagsutveckling
E-post till Therese Englund
Telefon 010-2250237