Kurs: Praktisk och teoretisk ullkunskap

Foto: HAQ, Mostphotos.
Välkomna till en kurs med praktisk och teoretisk ullkunskap för att höja värdet på dina fårs ull. Kursen riktar sig till befintliga eller blivande företagare inom fårproduktion och förädling av ull.
Kursen består av två fysiska träffar och två digitala frågestunder däremellan med start med denna första träff i april 2023. Se detaljarerat program för kursen nedan.
Kursledare
Kursledare är Claudia Dillmann som är fårbonde och ullmäklare. Hon har sedan 2017 aktivt arbetat för att höja värdet på svensk ull.
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som redan är företagare eller är blivande företagare inom fårproduktion och förädling av ull.
Kursdagar
Träff | Innehåll | Datum | Tid | Plats |
---|---|---|---|---|
1 | Fysisk tematräff | 18 april | kl. 09-16 | Kluckkergard lamm & nöt, Sollerön |
2 | Digital frågestund | - | - | Digitalt via Skype |
3 | Digital frågestund | - | - | Digitalt via Skype |
4 | Fysisk tematräff | september | heldag | Meddelas vid träff den 18 april. |
Fysisk tematräff del 1
09:00-09:30 samling, kaffe, presentationsrunda.
Praktisk del 1. Demonstration av lokal klippare samt sortering och ullhantering.
- Vilka faktorer påverkar ullen före klippning?
- Vilka faktorer påverkar ullen efter klippning?
- Hantera, sortera och paketera ullen på ett effektivt sätt inför försäljning.
- Specificering och administration av sorterad ull.
12:00-13:00 lunch
Teoretisk del 2. Eftermiddag: vilken ull till vilken produkt?
- Fakta om lika förädlingstekniker.
- En översikt över olika typer av fibrer och ullprodukter
- Vilken typ av ull och ullkvalitet efterfrågas av industrin respektive ”gårdskunden”?
Fikarast, cirka 15 min
Teoretisk del 3. Eftermiddag: sälja ull till vem och hur?
- Vilka ulluppköpare/ullgrossister finns det i Sverige idag?
- Hur ser ullmarknaden ut i stort idag? Vilka är målgrupperna lokalt och regionalt?
- Vilka möjligheter och försäljningskanaler finns det i och utanför Sverige?
- Hur kan vi marknadsföra alla våra värden?
- Ullekonomi?
Digital uppföljning efter fysisk träff 1
Teori del 1 - återkopplingsträff via länk
Datum bestäms med deltagarna vid fysisk träff den 18 april. Länk skickas ut av kursledare.
Frågestund och genomgång av medskickade frågor från praktisk del 1.
Cirka 2 timmar.
Teori del 2 - återkopplingsträff via länk
Datum bestäms med deltagarna vid fysisk träff den 18 april. Länk skickas ut av kursledare.
Frågestund och genomgång av medskickade frågor från teoretisk del 2 och 3.
Cirka 2 timmar.
Fysisk tematräff del 2
09:30 samling, kaffe, presentationsrunda.
Förmiddagspass
- Rundvandring på fårgård.
- Återkoppling från de två digitala träffarna. Hur har det gått med sorteringen och vad har du gjort av dina fårs ull?
12:00-13:00 lunch.
Eftermiddagspass
- Vi kikar på deltagarnas medhavda fårull
- Vilka olika förädlingstekniker kan fungera för just dina fårs ull?
Fikarast, cirka 10 min.
- Inspiration med konkreta exempel visas upp på ullprodukter av olika fårraser och fibertyper.
- Vi diskuterar marknadsföring och bollar affärsidéer.
Kursen ingår i och subventioneras av projektet ”Nya jobb inom livsmedelskedjan – kompetensutveckling”. Projektet är en del av Landsbygdsprogram för Sverige 2014–2020, som finansieras av EU och Svenska staten.

- Var:
- Kluckkergard lamm & nöt, Utanmyravägen 26, 79290 Sollerön. En del träffar i kursen är digitala.
- Kostnad:
- Kursen är kostnadsfri men deltagarna betalar sin fika och lunch till självkostnadspris.
- Sista anmälningsdag:
- 03 apr 2023
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan. Meddela eventuell specialkost via e-post till kontaktperson nedan senast sista anmälningsdag.
Kursen är totalt fyra tillfällen med start den 18 april 2023.
Kontakt
-
Therese Englund
Enheten för landsbygd mark och företagsutveckling
E-post till Therese Englund
Telefon 010-2250237