Vind i kombination med snöfall på kalfjället i Dalarnas länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

14- 16 feb 2023 klocka 10.00 - 12.00

Du spelar roll – du är inte ensam! Uppmärksamhetsvecka.

Ett barn med ryggsäck

Veckan handlar om att se barnen som har det krångligt i sin familj, barnen som kanske inte kan eller vågar berätta. Det kan handla om missbruk, våld eller psykisk ohälsa.

Syftet med uppmärksamhetsveckan

  • Att barn och unga i dessa familjer får kunskap om att de inte är ensamma och att det inte är deras fel och ansvar.
  • Att det finns hjälp att få, både för barn och unga och för de vuxna i familjen.
  • Att man kan få ett bra liv även om man haft det jobbigt i sin familj.
  • Vart man som barn, ung eller vuxen kan vända sig för att få hjälp för sig själv eller för någon som man är orolig för.

Uppmärksamhetsveckan arrangeras av Länsstyrelsen Dalarna tillsammans med Falu kommun, Rädda barnen, Svenska kyrkan och Folkuniversitet. Olika aktiviteter under veckan riktar sig mot olika målgrupper.

Digitala föreläsningar för yrkesverksamma i Dalarna

10.00-12.00 - Brott mot barn och efterföljande processer, Rebecca Lagh, Advokat, Advokatbyrå Rebecca Lagh AB

Advokat Rebecca Lagh föreläser om Brott mot barn med fokus på barnfridsbrott, hur barnförhör går till, biträdets uppdrag och kort om de processer som ofta följer på brottmålet, dvs barnutredning hos socialtjänst, vårdnadsprocess och ibland LVU.

9.00-9.45 Var det mitt ansvar? - Annelie Örling, BRIS

Socionom och kurator Anneli Öhrling föreläser utifrån rapporten Var det mitt ansvar? Föreläsningen presenterar vad barn har berättat i samtal med Bris. Fokus ligger på hur barn påverkas när vuxna dricker för mycket. Förutom barns röster lyfts även forskning och förbättringsförslag i syfte att ge varje barn en trygg uppväxt.

10.00-10.45 När barn är anhöriga - Maria Boustedt Hedvall och Agnes Lundström, utredare Socialstyrelsen

Socialstyrelsen berättar om regeringsuppdraget att stärka och utveckla stödet till barn som anhöriga, med fokus på deluppdraget Barn i familjer med missbruk/beroende. Presentationen tar även upp hur ett familjeorienterat arbetssätt i socialtjänsten kan hjälpa familjer till förändring.

11.00-11.20 Tydligare barnrättsperspektiv vid bedömning av missbruk och relaterade problem – Anitta Litvinov, utredare Socialstyrelsen

ASI-manualen reviderades 2022. I den reviderade manualen har lagts till ett tydligare barnrättsperspektiv i form av information och följdfrågor för att hjälpa handläggare som arbetar med vuxen/beroende att ställa frågor om barnens situation.

11.25-11.55 Bredd når långt - Anna Carlsson Cheikh, politisk sekreterare Junis

Varje år undersöker Junis vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med risk- och missbruk. Resultatet presenteras i Junis rapport som 2022 hade titeln "Bredd når långt". Undersökningen visar att de stödinsatser som landets kommuner erbjuder når mindre än en procent av de barn som är i behov av dem. Inspireras av goda exempel på hur samverkan över organisationsgränserna kan leda till att fler utsatta barn kan nås av det stöd de har rätt till.

9.00-12.00 Barn och hedersrelaterat våld och förtyck - Issis Melin och Petra Blom, Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck

Alltför många barn växer upp i hem där de känner att deras möjligheter att välja och styra sina egna liv begränsas. Föreläsarna lyfter de samband som finns vad gäller att inte få bestämma över sitt eget liv och sin framtida partner och utsatthet för barnmisshandel.

Övriga aktiviteter under veckan

Övriga aktiviteter i Dalarna riktar sig främst till Falu kommun.

Du är inte ensam - Startsida (falun.se) Länk till annan webbplats.

Nationella ”Spela roll” anordnar ytterligare fyra digitala seminarier som är öppna för alla. Dessa är dagligen kl. 14.30–15.30, med fokus på barn som växer upp i en familj där en vuxen dricker för mycket.

Mer information och anmälan på duspelarroll.se. Länk till annan webbplats.

Var:
Alla föreläsningarna är digitalt via Teams. Länk skickas ut till anmälda efter att anmälningstiden har gått ut.
Kostnad:
Ingen kostnad.
Sista anmälningsdag:
09 feb 2023

Anmäl dig till digitala föreläsningar för yrkesverksamma i Dalarna

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Vi öppnar upp anmälningsmöjligheten för andra län i mån av plats den 1 februari.

Det finns 692 lediga platser kvar. Sista anmälningsdag är den 9 februari klockan 23.59.

Vilka pass deltar du på? * (obligatorisk)
Vilka pass deltar du på?Kontakt