03- 10 jun 2021 klocka 13.00 - 23.59

Demokrativeckan i Dalarna!

Ett kollage av symboler som representerar demokrati. Rösträttskvinnor från början av 19-talet, händer som röstar, karta över Dalarna, flaggor för sverige, EU, HBTQ m.m.

Sveriges demokrati fyller 100 år 2021 och i Dalarna firar vi genom en demokrativecka! Tillsammans med kommuner och andra aktörer från hela länet lyfter vi demokratifrågor och varför vi ska värna demokratin i 100 år till.

Genom ett fullspäckat digitalt seminarieprogram (se program längst ner på sidan) Demokratistuga, utställningar, demokratideklaration och andra aktiviteter vill vi bidra till ökad kunskap, engagemang och eftertanke om demokrati. Fira demokratin med oss!

Såhär firar vi:

 • Deklaration för en stark demokrati

Under invigningen av demokrativeckan skrivs det nationella initiativet Deklaration för en stark demokrati under av såväl Länsstyrelsen i Dalarnas län som majoriteten av kommunerna samt Högskolan Dalarna och Dalarnas Museum. Vi uppmuntrar andra aktörer i Dalarna att inspireras av detta, ta fram egna demokratiåtaganden och skriva under deklarationen efter demokrativeckan. Klicka på plustecknet för att läsa mer om deklarationen och hur det går till att skriva under den.

Vad är Deklaration för en stark demokrati?

Deklaration för en stark demokrati syftar till att samla och engagera de krafter som stödjer demokratin som styrelseskick och uppmuntra att fler tar tydligt ställning och arbetar för att stärka demokratin. Den tar avstamp i att Sveriges demokrati fyller 100 år och att det är ett viktigt tillfälle att uppmärksamma och stärka demokratin. Läs mer om deklarationen på webbplatsen vår demokrati:

Om deklarationen (vardemokrati.se) Länk till annan webbplats.

Vad innebär det att skriva under deklarationen för en stark demokrati?

De aktörer som antar deklarationen åtar sig att under åren 2020–2021 bidra till de mål som anges i deklarationen. Varje aktör gör därför egna åtaganden för att stärka demokratin. Det handlar inte om att definiera vad ni redan gör för demokratin inom ramen för er ordinarie verksamhet – utan vad ni ska åta er att göra extra just 2020-2021.

Vilka kan skriva under Deklaration för en stark demokrati?

Du kan inte skriva under som privatperson, utan detta är endast för större aktörer. T.ex. myndigheter, kommuner, företag (inte enskilda firmor, utan lite större företag med minst tre styrelseledamöter) och civilsamhällesorganisationer så som organisationer, fackförbund och trossamfund.

Hur gör vi om vi vill skriva under Deklaration för en stark demokrati?

Hör av er till Nellie Johansson på kommittén Demokratin 100 år, genom kontakt@vardemokrati.se om ni har frågor eller behöver hjälp att komma igång. Om man ännu inte skickat in sina åtaganden så kommer man inte kunna vara med och skriva under deklarationen under demokrativeckans invigningsceremoni den 3 juni. Men sätter ni igång nu kan ni hinna med att skriva under innan sommarens slut! Allra senast kan man skicka in sina åtaganden i mitten av augusti. Detta eftersom era åtaganden ska hinna genomföras under året. Kommittén har också en handläggningstid för att godkänna era åtaganden.

 • Demokratistugan och annan demokratifördjupning

Demokrativeckan är ett bra tillfälle för fortbildning, fördjupning och reflektion om demokratin i Sverige och Dalarna. Vi har under demokrativeckan samlat massor av informationsmaterial och länkar till bra sidor om demokratifrågor, här nedan. Kronan på verket är Demokratistugan som var tänkt att komma fysiskt till Dalarna denna vecka, men som på grund av pandemin istället lanseras digitalt. Vi tipsar speciellt skolor och lärare att kolla in denna del inför höstterminen - kanske kan ni göra en egen demokrativecka på er skola med hjälp av allt material? Klicka på plustecknet för att utforska vidare!

Demokratistugan

Som en del i arbetet med att uppmärksamma och höja kunskapen om demokratin har kommittén Demokratin 100 år tagit fram en Demokratistuga. Det finns både en fysisk stuga som kommer att turnera i landet när pandemin tillåter, liksom en digital version som håller öppet dygnet runt och kan nås via vardemokrati.se med start i juni 2021. Demokratistugan speglar olika aspekter av Sveriges demokrati och syftar till att öka kunskapen om demokratin och uppmuntra till engagemang och eftertanke. Den digitala stugan kan ligga till grund för samtal i klassrum, på seminarier, olika former av dialog kring demokratin och för eget nöjes skull – här finns något för alla! Demokratins historia, samtid, framtid och den lokala demokratin gestaltas i stugan såväl fysiskt som digitalt. Den digitala Demokratistugan öppnar i samband med Demokrativeckan i Dalarna 3 juni.

Information om Demokratistugan Länk till annan webbplats.

Faktabank - mer om demokrati Länk till annan webbplats.

Explainers om demokrati

Kommittén Demokratin 100 år har också tagit fram ett tiotal explainers som belyser olika demokratiaspekter och lyfter vikten att värna vår demokrati samt att vi firar 100 år av allmän och lika rösträtt i Sverige. Filmerna leder vidare till fördjupande kunskap via vardemokrati.se och kan användas för att starta en diskussion, i lärsituationer eller som tankeväckande inspel i olika sammanhang. Filmerna finns att tillgå från premiären av Demokrativeckan i Dalarna under juni månad.

Explainerfilmer om demokrati på vardemokrati.se Länk till annan webbplats.

Tips på sidor med spännande demokrati-statistik

SCB:s medborgarundersökning Länk till annan webbplats.

SCB:s kommunsiffror Länk till annan webbplats.

SKR:s rapport ”Vilka är politikerna i Dalarnas län?” Länk till annan webbplats.

Kungliga bibliotekets webb Demokratin 100 år

Här hittar du kunskap om den historiska processen när Sverige fick med allmän och lika rösträtt. Innehållet riktar sig till alla som är intresserade av att veta mer om demokratins framväxt. För skolan finns ett lärarmaterial anpassat för högstadiet och gymnasiet.

demokrati100.se Länk till annan webbplats.

Sveriges riksdags webbsida med information om 100-årsjubileet

Quiz, studiematerial, Tittskåp, Tidslinje och mycket mer. Producent Sveriges Riksdag.

firademokratin.riksdagen.se Länk till annan webbplats.

Affischutställning: Fira demokratin! Länk till annan webbplats.

NBV:s utbildningsmaterial Vår svenska demokrati

Vår svenska demokrati – digitalt demokratimaterial Länk till annan webbplats.

Studieförbundet NBV tipsar om deras utbildningsmaterial ”Vår svenska demokrati”. Välkommen som cirkelledare och deltagare i Demokrati.

Filmklipp: Hur fungerar demokratin i Sverige Länk till annan webbplats.

Filmklipp: Allt du behöver veta om allmän rösträtt Länk till annan webbplats.

Filmklipp: Demokratins skörhet Länk till annan webbplats.

Vill du veta mer? Missa inte NBV:s föreläsning där de berättar om deras material ”Jag röstar” och deras arbete att försvara demokratin och hur viktigt det är att få människor att gå och rösta, fredag 4 juni kl 11 – se seminarieprogrammet.

DemokratiAkademin

DemokratiAkademins nätverk består av skolor, kommuner, folkhögskolor, bildningsförbund, organisationer och företag över hela Sverige och innehåller enormt mycket kompetens om demokrati och mänskliga rättigheter i praktiken.

www.demokratiakademin.se Länk till annan webbplats.

Så funkar Sverige (UR)

En animerad programserie om våra demokratiska rättigheter och skyldigheter. Producerad av UR. Länk till annan webbplats.

Forum för levande historia

Forum för levande histora arbetar för demokrati och alla människors lika värde, med lärdomar från förintelsen. De har affischutställningar och diskussionsmaterial

www.levandehistoria.se Länk till annan webbplats.

Nedladdningsbara affischutställningar hos Forum för levande historia. Länk till annan webbplats.

Diskussions- och rollspelskort samt lärarhandledning - Producerat av Forum för levande historia i samarbete med #Vimåsteprata Länk till annan webbplats.

 • Platsbundna coronaanpassade aktiviteter

Flera aktörer runt om i Dalarna gör coronaanpassade platsbundna aktiviteter med fokus på demokrati. Klicka på plustecknet för att se hela listan (fler aktiviteter kan tillkomma).

Demokratipåsar till barn och unga

Påsar med inspiration till att uttrycka sin egen röst delas ut under demokrativeckan 3-10 juni på följande bibliotek. Se öppettider på respektive biblioteks webbsidor:

Säters bibliotek Länk till annan webbplats.

Biblioteket i Gustafs Länk till annan webbplats.

Biblioteket i Stora Skedvi Länk till annan webbplats.

Werner Aspenströmbiblioteket i Smedjebacken Länk till annan webbplats.

Söderbärke bibliotek Länk till annan webbplats.

Detta händer på Hedemora stadsbibliotek:

 • Affischutställning ”Ja, må den leva!” och boktips om demokratin
 • Utdelning av tidningen "8-sidor" på lättläst svenska - eftersom att det är viktigt för demokratin att alla har möjlighet att ta till sig vad som händer i Sverige.
 • Kortfilmen ”Fira demokratin” kommer att visas på vår informationsskärm
 • Demokrati i en digitaliserad värld?
  Vill du kunna ta del av den digitala information som finns i samhället kan du besöka biblioteket för vägledning i digitala tjänster. Torsdag 3 juni kl. 15-16 och måndag 7 juni kl. 15-16.

Detta händer på Ludvika bibliotek:

 • Affischutställning ”Ja, må den leva!”
 • Utdelning av tidningen "8-sidor" på lättläst svenska - eftersom att det är viktigt för demokratin att alla har möjlighet att ta till sig vad som händer i Sverige.

Detta händer på Säters bibliotek:

 • Digital vägledning på Säters bibliotek
  För att kunna utöva sina demokratiska rättigheter är det idag näst intill en förutsättning att kunna ta del av digitala tjänster. För dig som är osäker i den digitala miljön och vill lära dig mer om digitala tjänster så arrangeras därför denna digitala vägledning.
  Torsdag 3/6, kl 12-13 och onsdag 9/6, kl. 12-13.
  Coronaanpassat. Förbokning på 0225-55 186.
 • Digital brevkurs
  för dig som är ny i den digitala världen. Hör av dig till biblioteket så hjälper vi dig vidare! Säters bibliotek, mail: bibliotek@sater.se, tel.: 0225-55 186.
 • Affischutställning – Ja, må den leva! Utställning från Sveriges Riksdag om demokratin 100 år. Finns i fönstren på Säters bibliotek.

Se uppdaterad info på säters biblioteks hemsida:

Demokrativecka i Dalarna - Säters bibliotek Länk till annan webbplats.

Falu kommun

Falu kommun har på sidan Fira demokratin! samlat material kopplat till demokratins 100-årsjubileum:

Fira demokratin på falun.se Länk till annan webbplats.

Digital utställning ”Ja må den leva” på falun.se Länk till annan webbplats.

Digitala föreläsningar på tema demokrati, under 2021 Länk till annan webbplats.

Digital introduktion till Bokcirkel: demokratiåret 2021, tema barnkonventionen, 25 maj, via teams Länk till annan webbplats.

 • Ett digitalt seminarieprogram med fokus på demokrati

Vi firar genom ett fullspäckat spännande seminarieprogram med inslag från alla Dalarnas hörn. Det fina är att alla i hela Dalarna kan ta del av hela programmet eftersom det sker digitalt.

Se hela programmet nedan. Fler programpunkter kan tillkomma och ändringar i programmet kan ske. För frågor om programpunkten vänd er till arrangören.

Hör av er till oss på Länsstyrelsen om ni vill arrangera något inom ramen för demokrativeckan.

Demokrativeckan i Dalarna

 • Torsdag 3 juni

13.00 - 13.40 Invigning av Demokrativeckan i Dalarna

Demokrativeckan i Dalarna invigs. Det innebär även invigning av den digitala Demokratistugan Länk till annan webbplats. som kommer turnera i Sverige under 2021 – 100 år efter att Sverige blev en demokrati. Tillsammans med demokratiambassadör Peter Örn och Dalarnas Landshövding Ylva Thörn signeras Deklaration för en stark demokrati Länk till annan webbplats. tillsammans med alla de representanter som ska underteckna deklarationen. Invigningen sker via Zoom och kräver anmälan.
Arr: Länsstyrelsen i Dalarnas län och Kommitén Demokratin 100 år

Anmäl dig här: Invigning av demokrativeckan i Dalarna

13.40 – 16.40 Social hållbarhet ur ett integrationsperspektiv

Fokus på Dalarna, Agenda 2030 och hållbar utveckling ur ett integrationsperspektiv. Denna insats riktar sig främst till beslutsfattare inom offentlig förvaltning men föreläsningarna är öppna för alla. Invigningen sker via Skype och kräver anmälan. 
Arr: Länsstyrelsen i Dalarnas län

Mer information om seminariet: Social hållbarhet ur ett integrationsperspektiv Länk till annan webbplats.

Se seminariet i efterhand: Del 1 Social hållbarhet ur ett integrationperspektiv Länk till annan webbplats.

Se seminariet i efterhand: Del 2 Social hållbarhet ur ett integrationperspektiv Länk till annan webbplats.

15.00 - 16.00 Vad har jag med demokratin att göra?

Elisabeth Åsbrink, journalist och författare föreläser om hur varje enskild person kan bidra till demokratin, enkelt, gratis och varje dag. Webbinariet hålls via Zoom. Ingen föranmälan krävs, bara att klicka på länken nedan och ansluta till webbinariet, som även kommer att spelas in och vara tillgängligt hela veckan.
Arr: NBV och Ludvika kommun

Delta i mötet via Zoom: Vad har jag med demokratin att göra? Länk till annan webbplats.

Facebook-event: Vad har jag med demokratin att göra Länk till annan webbplats.

17.30 - 18.30 Unga röster om demokrati, del 1

Under två dagar kommer vi via en livesändning i två delar belysa ämnet demokrati, ur barn och ungas perspektiv. Frågor som rasism, klimat, jämställdhet, arbetsmarknad och delaktighet kommer att beröras. Medverkar gör representanter från Toleransprojektet, Kulturcentrum Asken, Tjejjouren Dalia, ABF och Rädda Barnens verksamheter samt lokala politiker.
Arr: Borlänge kommun

Facebook-event: Unga röster om demokrati Länk till annan webbplats.

 • Fredag 4 juni

09.00 – 09.45

Faluförslaget

Faluförslaget är nytt digitalt sätt att hantera medborgarnas åsikter och förslag. Genom att digitalisera hanteringen av medborgarnas förslag ökar man insynen för medborgarna. Alla förslag publiceras och medborgarna kan också, genom att stödja de förslag de tycker är bra, visa politikerna vilka förslag som ligger extra varmt om medborgarnas hjärtan. De förslag som får tillräckligt många röster går vidare till politikerna som fattar beslut i frågan. Kräver ingen föranmälan. Mötet genomförs digitalt via Teams. Anslut genom länken nedan.
Arr: Falu kommun

Delta i mötet: Faluförslaget Länk till annan webbplats.

17.30 - 18.30 Unga röster om demokrati, del 2

Under två dagar kommer vi via en livesändning i två delar belysa ämnet demokrati, ur barn och ungas perspektiv. Frågor som rasism, klimat, jämställdhet, arbetsmarknad och delaktighet kommer att beröras. Medverkar gör representanter från Toleransprojektet, Kulturcentrum Asken, Tjejjouren Dalia, ABF och Rädda Barnens verksamheter samt lokala politiker. Ingen anmälan krävs och det kommer även gå att se sändningen i efterhand.
Arr: Borlänge kommun

Facebook-event: Unga röster om demokrati Länk till annan webbplats.

 •  Lördag 5 juni

09.00 – 09.20 Wilum og Bellum - Vi vill och vi kan

Film om de älvdalska barnens rätt att utveckla sitt modersmål. Öppet för alla. Visas denna tid och finns sedan tillgänglig digitalt hela veckan.
Arr: Älvdalens kommun

Se filmen: Wilum och Bellum - vi vill och vi kan Länk till annan webbplats.

 • Söndag 6 juni

10.00 – 10.30 Digitalt nationaldagsfirande från residenset i Falun

Ett digitalt firande av nationaldagen med extra fokus på att fira 100 år av demokrati. Firas bland annat med flagghissning, körsång, utdelning av fanor från stiftelsen Sveriges Nationaldag, tal av Landshövding Ylva Thörn från residenset i Falun och hälsningar från länets 15 kommuner. Sändningen kommer ske på den länkade sidan nedan samt på den lokala TV-kanalen Dalavision. Kommer även vara möjligt att se i efterhand.
Arr: Länsstyrelsen i Dalarnas län

Till sändningen: Länsstyrelsen sänder nationaldagsfirande från residenset i Falun

 • Måndag 7 juni

09.00 - 09.45 Tillsammans för varje barn

Falu kommun berättar om deras projekt Tillsammans för varje barn. De flesta barn som växer upp i Sverige mår bra och får den hjälp de behöver. Men det finns också de som inte mår bra och som inte får tillräckligt stöd. Tillsammans för varje barn handlar om att alla barn och unga ska ha tillgång till ett väl koordinerat stöd i sin vardag. Vi som arbetar nära barn och unga i skola, hälso- och sjukvård samt socialtjänst ska samarbeta och tillsammans hitta vägar för att ge rätt hjälp i rätt tid, vilket kan motverka att problem växer sig större. Kräver ingen föranmälan. Mötet genomförs digitalt via Teams. Anslut genom länken nedan. 
Arr: Falu kommun

Delta i mötet: Tillsammans för alla barn Länk till annan webbplats.

10.00 – 10.45 Unga kommunutvecklare Dalarna

Dalakommuner delar med sig sitt arbete med att involvera unga i demokratiska processer i kommunen. Under de senaste åren har flera dalakommuner anställt Unga kommunutvecklare: ungdomar som under några sommarveckor arbetat med att ge ungas perspektiv i frågor som är aktuella för den egna kommunen. Både politiker och tjänstepersoner är delaktiga i arbetet, då ungdomarnas utvecklingsuppdrag kan handla såväl om utvecklandet av ungdomspolitiken såväl som om kultur- och fritidsutbud eller samhällsutvecklande åtgärder. Seminariet hålls på Teams, ingen föranmälan krävs.
Arr: Orsa kommun

Till evenemanget: Unga kommunutvecklare Dalarna Länk till annan webbplats.

12.00-13.00 Interaktivt seminarium och paneldiskussion på temat Demokratin, då, nu och framåt

Paneldebatt med Frida Hedström, projektledare för Ludvika kommuns värdegrundsarbete. Vi tar det stora och det lilla greppet om demokratin och för en dialog både om vad det betyder som politiskt begrepp men också hur vi agerar demokratiskt i vardagen.
Arr: Ludvika kommun

Delta i seminariet: Interaktivt seminarium och paneldiskussion på temat Demokratin, då, nu och framåt Länk till annan webbplats.

Ev mer information om seminariet publiceras på Ludvika kommuns webbplats Länk till annan webbplats.

14.00 – 15.00 Nationella minoriteter och alla människors lika värde

Digitalt seminarium med Anne Seppänen, Kulturchef och samordnare för finskt förvaltningsområde i Smedjebackens kommun, samt Birgitta Laszlo, samordnande i frågor kopplat till Nationella minoriteter på Länsstyrelsen i Dalarnas län. Riktar sig till beslutsfattare i offentlig förvaltning, men är öppet för alla. Seminariet hålls via skype och deltagare ansluter via länken nedan.
Arr: Smedjebackens kommun och Länsstyrelsen i Dalarnas län

Delta i seminariet på skype:
Nationella minoriteter och alla människors lika värde. Länk till annan webbplats.

 • Tisdag 8 juni

16.00 – 16.45 Vision Orsa 2050 – ett lokalt demokratiprojekt för framtiden!

Under 2019–2020 tog Orsa kommun fram en ny vision för kommunen. Det var ett gediget arbete där invånardialogen var i centrum. Tio invånardialoger genomfördes i byar, vid affärer och evenemang. Samtal om hur unga vill ha samhället 2050 fördes med samtliga elever i årskurs 4–9 och kommunen anställde unga kommunutvecklare som tillsammans med kommunstyrelsen senare formade visionen. Kommunalråd Mikael Thalin och Henrik Göthberg, chef Service och utveckling, berättar om det praktiska demokratiarbetet med att ta fram en ny vision och sen om arbetet att förverkliga den. Ingen föranmälan krävs.
Arr: Orsa kommun

Till eventet på Orsa kommuns webbplats: Vision Orsa 2050 Länk till annan webbplats.

18.00-18.45 Demokrati, fake news och källkritik

Mustafa Hassan, NBV:s cirkelledarambassadör i demokrati från Svensk-islamiska kulturföreningen i Ludvika föreläser. Webbinariet hålls via Zoom. Det kommer att spelas in och vara tillgängligt hela veckan från NBV Mitts facebook-sida.
Arr: NBV, Ludvika kommun och Svensk Islamska föreningen

Facebook-event: Demokrati, Fake news och källkritik Länk till annan webbplats.

Delta i seminariet på Zoom: Demokrati, fake news och källkritik Länk till annan webbplats.

 • Onsdag 9 juni

Kl. 09.00 – 16.00 Tillsammans kan vi förebygga våld!

Länsstyrelsen Dalarna och den strategiska Länsgruppen Mäns våld mot kvinnor bjuder in till en kunskaps- och inspirationsdag om förebyggandeinsatser mot våld och vikten av samverkan för ett jämställt Dalarna, fritt från våld. En heldag modererat av författaren och journalisten Alexandra Pascalidou med föredrag och paneldebatt, vilken inleds av Dalarnas regionråd Sofia Jarl (C).
Arr: Länsstyrelsen i Dalarnas län

Tillsammans kan vi förebygga våld!

16.00 - 17.00 Selma Lagerlöf och kvinnors rösträtt

”Sagotanten Selma Lagerlöf” har hon kallats sedan början på 1900-talet. Selma Lagerlöf är den av våra svenska klassiker som läses mest globalt idag, nu är det dags att även se Selma som den föregångare hon var för kampen för den lilla människan, för kvinnors rösträtt och för stavningsreformen. Av och med Annacari Jadling-Ohlsson. Ingen föranmälan krävs. Seminariet visas via Smedjebackens kommuns YouTube-kanal och kommer finnas tillgängligt i efterhand.
Arr: Werner Aspenströmbiblioteket, Smedjebackens kommun

Se seminariet: Selma Lagerlöf och kvinnors rösträtt Länk till annan webbplats.

 • Torsdag 10 juni

08.30 – 12.00 Ledarskap i den digitala transformationen

En förmiddag kring digitalisering, digital delaktighet och demokrati. Evenemanget riktar sig endast till förtroendevalda samt chefer och andra nyckelpersoner inom offentlig verksamhet i Dalarna och är därmed inte öppet för anmälningar från allmänheten.
Arr: Region Dalarna och SKR

VAR:
Runt om i hela Dalarna!
KOSTNAD:
Gratis! Se länk på varje evenemang om du behöver anmäla dig.
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
Ingen anmälan krävs

Kontakt