Sälja, visa, hantera vilda växter och djur

Ska du konservera djur och växter, handla med levande djur och växter eller visa upp vilda djur? Då behöver du ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen.

Du behöver tillstånd för att yrkesmässigt eller i förvärvssyfte konservera djur och växter (preparering), handla med vilda djur och växter och visa upp vilda djur i djurpark (förevisning).

  • Yrkesmässigt innebär att din verksamhet har en viss omfattning och varaktighet. Verksamheten har dessutom ett vinstsyfte och är av självständig karaktär.
  • Förvärvssyfte innebär att en verksamhet ger någon form av ekonomiskt utbyte, det vill säga att verksamheten har ett vinstsyfte.

Ansök om tillstånd för att handla med vilda djur och växter, konservera djur och växter eller visa upp vilda djur

Tillstånd för konservator/preparering

Du måste ha tillstånd för att yrkesmässigt eller i förvärvssyfte preparera hela eller delar av vilda djur och växter. Att preparera innebär att stoppa upp djur eller att konservera växter och djur.

Tillstånd krävs för följande arter:

  • fåglar som lever vilt inom EU
  • däggdjur av arter som lever vilt i Sverige
  • djur och växter som är markerade med n eller N i bilagan till Artskyddsförordningen
  • djur och växter som finns med i bilaga A eller B i CITES-förordningen.

Tillstånd för handel

Du måste ha tillstånd för att yrkesmässigt eller i förvärvssyfte handla med levande hotade växter och djurarter och alla levande fågelarter som lever vilt i Europa.

Detta gäller till exempel djuraffärer och zoobutiker men kan även gälla privatpersoner som föder upp och säljer arter i större omfattning.

Visa upp vilda djur

Du måste ha tillstånd för att visa upp vilda djur i en djurpark. Detta gäller alla vilda djur, inte bara hotade arter. Vi ger bara tillstånd för anläggningar som också är godkända för offentlig förevisning enligt djurskyddsförordningen.

Länsstyrelsen besöker alltid anläggningen innan vi ger tillstånd.

I vissa fall krävs inte tillstånd

  • Du behöver inte ansöka om tillstånd för tillfällig förevisning, vid till exempel en mässa. Däremot behöver du göra en anmälan till Länsstyrelsen senast fyra veckor innan.
  • Du behöver inte tillstånd om du förevisar högst sju arter (som inte är däggdjur) i ett för varje art lämpligt antal exemplar och din verksamhet inte har förevisning som huvudsyfte.
  • Du behöver inte tillstånd för att visa akvarier om förevisningen omfattar högst tre akvarier med fiskar och/eller blötdjur. Akvariernas volym ska vara mindre än 1000 liter per akvarium.

Öppet Öga - kampanj mot brott i naturen

Öppet Öga är en kampanj som vill öka kunskapen för vad som är tillåtet och vad som är förbjudet i naturen. Hjälp oss att håll ditt öga öppet!

Varje år sker ett antal medvetna eller omedvetna brott som drabbar djur och växter på olika sätt. Det kan röra sig om rovfåglar som skjuts, om äggsamling från vilda fåglar eller otillåten handel med hotade arter. Genom att se till att du själv och andra känner till vad som är tillåtet och vad som är förbjudet i naturen kan du hjälpa till att förebygga brott.

Rapportera till oss eller polisen

Du kan också hjälpa till genom att rapportera om du sett något som inte är lagligt. Fyll i nedanstående formulär eller ring polisen på telefon: 114 14
När du ringer behöver du aldrig uppge vem du är, men det kan underlätta utredningen om du kan kontaktas.

Tipsa Öppet öga

Misstänker du att någon olagligt har dödat ett djur, plockat ägg, tagit hand om vilda djurungar eller grävt upp fridlysta växter? Eller har du misstanke om att någon handlar med djur eller växter på ett olagligt sätt?

Här kan du lämna din iakttagelse. Du behöver inte uppge ditt namn, adress eller andra kontaktuppgifter. Ditt "öppna öga" gör skillnad!



Gärna koordinater
Tidpunkt * (obligatorisk)
Tidpunkt

Kontakt

Carina Nordlander

Artskydd, Öppet Öga

Telefon 010-2250353

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss