Tjärnberget

Foto: Länsstyrelsen i Dalarnas län.
Skogen på Tjärnberget har mycket att berätta. Genom historien har området påverkats av både skogsbränder och av äldre skogsbruk, så som kolning.
Stora aspar uppväxta efter brand
Skogens variationsrikedom är stor med många trädslag i många åldrar. Särskilt imponerande är de stora asparna som troligen växt upp efter den senaste branden. Det finns också gott om döda träd som gynnar en rad olika lavar och insekter.
Tretåig hackspett
Insektsrikedomen medför att hackspettarna också trivs i denna skog. Den tretåiga hackspettens karaktäristiskt ringformade hackmärken runt granstammarna finns på många ställen. Flera sällsynta växter finns i området. Bland annat har myskmadran här en av sina få växtplatser i Dalarna.
Gamla kyrkstigar
Det finns en 2,6 kilometer lång markerad stig genom området. Den utgår från parkeringen och går bitvis i relativt stenig och brant terräng. Stigen passerar bland annat rester av en kolmila (kolbotten), ett gammalt skogarbetarläger och en liten tjärn. Genom reservatets nordvästra del går en markerad kyrkstig som leder fram till Nås. Kyrkstigarna i trakten var fram till början av 1900-talet den enda förbindelsen mellan Nås och de omkringliggande finnbyarna.
Föreskrifter
I reservatet är det inte tillåtet att...
- skada växande eller döda träd och buskar, gräva upp växter, plocka mossor, lavar och vedlevande svampar,
- köra motordrivet fordon i terräng,
Dispens och tillstånd för skyddad natur
Vill du göra en åtgärd som är förbjuden enligt föreskrifterna, måste du ansöka om dispens eller tillstånd.
Serviceinformation
Kontakt
Fakta
Bildades: 2002
Storlek: 196 ha
Kommun: Vansbro
Förvaltare: Länsstyrelsen
Natura 2000: Ingår i EU-s nätverk av skyddad natur.
Om Natura 2000
Så här sköts naturreservaten
På Länsstyrelsen i Dalarna arbetar ett tiotal förvaltare med våra drygt 350 naturreservat, från Långfjället i norr till Malingsbo-Kloten i söder.
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.