Svartån

Ett vattendrag som slingrar sig fram mellan buskar och vissnat gräs.

Svartåns mörka vatten flyter stilla fram genom området. Och om du är tyst och har tålamod kanske du får syn på bävern. Foto: Maria Jons, Länsstyrelsen i Dalarnas län.

I Svartåns bäckravin finns en yppig flora med många sällsynta växter. I videsnåren finner många fågelarter en fristad och på de gamla asparna finns olika lavar och svampar. Området ligger nära tätorten Krylbo. När leden genom området är klar, blir det lätt att besöka denna artrika "djungel".

Svartån ligger nära till

En eftermiddag i början av maj anländer jag till Svartåns naturreservat. Solen gassar och fjolårslöven prasslar, fågelkvitter hörs vida omkring men även lite röster från trädgårdar i närheten. Svartån ligger nämligen i utkanten av Krylbo. Både ljud från bostadsområdet och närliggande industrier hörs ibland tydligt över området.

Spettar som hackar och gula fjärilar

När jag kliver in i skogen möter en hackspett mig. Den sitter högst upp i en död gran - putsar sig, ser sig omkring och putsar lite till. Rätt som det är hackar den till i stammen. Sen flyger en citronfjäril förbi. Den verkar nervös, kanske av min närvaro när jag försöker fota dess skönhet. Den sitter inte still mer än några sekunder. Jag lyckas till slut fånga den på bild, sen fladdrar den vidare med sina vackra ljusgula vingar.

Svensk djungel med "palmer"

Svartån är verkligen svart, vattnet rinner sakta mellan videsnåren. Snåren är svåra att ta sig fram i, ja i alla fall för oss som inte gillar att leka djungel-expedition. Men här har vi en svensk djungel med ett rikt djur- och växtliv! I de vattenfyllda håligheterna nära ån hittar jag den söta växten gullpudra, ser gnag från bäver och upptäcker den ståtliga palmmossan.

Kom på besök under vår och sommar

En häftig upplevelse att så nära bebyggelse hitta en denna "urskog"! Den bästa tiden på året att besöka reservatet är på våren och sommaren då fåglarna kvittrar och växtligheten prunkar som mest. Men det är skönt att veta att det är nära till bebyggelse. För trots "djungeln" går du inte vilse här när du hör ljuden från mänskligheten i närheten.

En vandringsled planeras i området. När den är klar kommer det finnas information om den här.

I bildspelet kan du se några av de vanliga och ovanliga arterna som du kan hitta i området.

Citronfjärilen är lätt att känna igen - kanske den enda helgula fjäril som finns i Sverige och är tidigt vaken om våren när ännu inga andra är synliga.

Grönsiska är en vanlig småfågel som är en liten mörkstreckad fågel med inslag av grönt och med gult vingband. Sången är kvittrande.

Gullpudra är en söt liten blomma som gärna växer där det är riktigt blött. Den blommor tidigt, från april till juni.

Palmmossa heter så för att den ser ut som en mycket liten palm. Den gillar också fuktig mark och sprider sig med sin underjordiska stam som fungerar som små utlöpare.

Vägglaven lyser med sin orangea färg från aspstammarna i området. Vägglaven är vanlig i hela Sverige, just på asp, men man kan hitta den på laduväggar och stenmurar också.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

I reservatet är det inte tillåtet att:

  • skada mark eller geologiska naturföremål
  • skada växande eller döda - stående eller ikullfallna - träd och buskar, plocka eller gräva upp örter, mossor, lavar och vedsvampar
  • elda
  • framför motordrivet fordon i terrängen
  • medföra okopplad hund.

Dispens och tillstånd för skyddad natur

Vill du göra en åtgärd som är förbjuden enligt föreskrifterna, måste du ansöka om dispens eller tillstånd.

Dispenser och tillstånd i skyddad natur

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förStig Stig

Fakta

Bildades: 1997, utökning 2016
Storlek: 59 ha
Kommun: Avesta
Förvaltare: Länsstyrelsen
Natura 2000: Ingår i EU-s nätverk av skyddad natur.
Om Natura 2000
Beskrivningen av områdets Natura 2000-värden går att läsa i skötselplanen nedan.

Artlista

aspgelelav
bäckbräsma
citronfjäril (bildspel)
glesgröe
grönsiska (bildspel)
gullpudra (bildspel)
hässlebrodd
lundelm
palmmossa (bildspel)
smalflikig brosklav
springkorn
stiftgelelav
strutbräken
tibast
trolldruva
try
vägglav (bildspel)

Så här sköts naturreservaten

På Länsstyrelsen i Dalarna arbetar ett tiotal förvaltare med våra drygt 350 naturreservat, från Långfjället i norr till Malingsbo-Kloten i söder.

Kontakt

Anders Heurlin

Förvaltare av naturreservat

Telefon 010-2250339