Siljansnäs

På Björkbergets topp hittar du Siljansnäs naturreservat. Här finns en trevlig skog för utflykter och promenader. I skogen finns gott om bär att plocka, fåglar att titta och lyssna på och stigar att följa. Dessutom är utsikten över Siljansbygden helt fantastisk!

Trots namnet växer här mest tall och gran

Björkberget är hela 361 meter högt. På toppen ståtar höga tallar och marken täcks av frodigt blåbärsris. I bergssluttningarna ser skogen annorlunda ut. Där växer susande granar tillsammans med björk, rönn och sälg. Gröna, mjuka mossmattor breder ut sig mellan träden och blåbärsriset. I fuktiga sänkor växer den doftande skvattramen. Gnid lite på bladen så känner du säregna lukten.

Slåtter på solvarm äng

Buffils Annas äng är en del av bygdens historia. Här har bönderna från Siljansnäs i många generationer skördat hö till sina kor och hästar. På ängen hittar du en mångfald av blommor, och vid midsommar lyser den vit av tusentals prästkragar. Varma, vindstilla dagar lockar blommorna till sig färggranna fjärilar - påfågelöga, sorgmantel, amiral- och makaonfjäril. Ängen tas om hand på gammeldags vis. På sensommaren slås gräset av med lie och torkas till hö på hässjor.

Kronhjort, knärot och kungsörn

Smyger du fram på tysta fötter genom skogen, kan du få syn på älg, rådjur och till och med kronhjort. I juli blommar den lilla orkidén knärot i skogen. Den växer längs naturstigen, där du kan beundra den. Men plocka den inte! Det är förbjudet. Orkidéer är ovanliga skönheter och därför fridlysta. Spana även upp mot himlen, ibland seglar kungsörnen i lufthavet ovanför Björkberget.

Mitt på berget ligger naturum Dalarna

Det sommaröppna besökscentret naturum Dalarna, berättar om hela Dalarnas natur och geologi. Utanför har olika miljöer skapats för våra minsta grannar. Vid entrén finns en damm där grodorna leker i april. Här finns också en välbesökt fågelmatning. Större hackspett, gråspett, nötväcka, talltita, tofsmes och svartmes är några av matgästerna. Det finns en fjärilskrog med trädgårdsväxter, som är mycket omtyckt av humlor, bin och fjärilar. Om du vill veta mer om bin kan du kika in i bipaviljongen. Där kan du se rakt in i kupan och studera hur bina arbetar. Bipaviljongen ligger strax bortanför groddammen.

Utsiktstornet vid Siljansnäs med vy över Siljan och Siljansbygden.

Utsiktstornet vid Siljansnäs med vy över Siljan och Siljansbygden. Foto: Magnus Kimura.

Utsiktstornet med vy över Siljan

I slutet av augusti 2021 kunde naturum Dalarna återigen hälsa besökarna välkomna upp i det nya utsiktstornet. På sin högsta utkikspunkt är tornet 33 meter högt och utsikten över Siljan och Siljansbygden är vidunderlig.

På toppen av Björkberget har det sedan 1933 funnits ett utsiktstorn. Tornet har varit stängt sedan 2015, när en besikting av byggnaden visade att konstruktionen inte längre var säker för att ta emot besökare.

Öppettider och tillgänglighet för utsiktstornet

Tornet håller öppet samma tider som utställningarna på naturum Dalarna. Det är fri entré och ingång görs inifrån naturum Dalarna.

Öppettider naturum Dalarna och utsiktstornet. Länk till annan webbplats.

En bred trapp tar dig uppför tornets nio våningar. Stanna och blicka genom trädstammarna i de stora panoramafönsterna på vägen upp till toppen. Det finns både ett inglasat utsiktsdäck och ett utsiktsdäck utomhus, bägge nås med hissen. Ovanpå utedäcket finns ett kikardäck i form av en bredare trapp.

För de med begränsad rörlighet finns en tillgänglighetsanpassad hiss. Gå in genom tornets inre entrédörr och ta till höger för att komma till hissen.

Stigar att upptäcka

Vid naturum börjar en 2 kilometer lång naturstig som tar dig runt genom reservatet. Terrängen är bitvis brant och det kan vara halt när det har regnat. På skyltarna längs stigen kan du läsa om växter och djur i naturreservatet. Stigen passerar flera utsiktsplatser och en kolarkoja.

Runt naturum finns en kort naturstig för barn som på ett lekfullt sätt låter dig upptäcka livet i skogen. Den breda stigen består av packat grus och är endast cirka 350 meter lång. Längs med stigen finns flera sittbänkar utplacerade.

Grilla din mat vid vindskyddet

Vill du göra upp eld och grilla något gott att äta? Då kan du använda grillplatsen intill vindskyddet – eller slogbod, som man säger i Dalarna. Här får du göra upp eld. I övriga delar av reservatet är det förbjudet. Slogboden ligger lättillgängligt och med vacker utsikt längs den kortare naturstigen.

En stor parkering finns i anslutning till naturreservatet. Vid parkeringen ligger det sommaröppna caféet Buffils Annas. Toaletter och skötbord finns på naturum Dalarna, men de är bara tillgängliga då naturum är öppet - se information under egen rubrik.

En stilla tallskog med lite snö på marken och i bakgrunden en utsikt över skogar nedanför berget.

Den första snön har fallit i Siljansnäs naturreservat. Stillhet råder. Kom hit och njut av naturen och utsikten. Foto: Henny Sahlin, Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

I reservatet är det inte tillåtet att:

  • skada eller förstöra fast naturföremål eller ytbildning,
  • fälla, bryta kvistar eller på annat sätt skada levande eller torra träd och buskar,
  • göra upp eld annat än på anvisad plats,
  • framföra motordrivet fordon annat än på anvisade vägar,
  • parkera annat än på anvisade platser.

Dispens och tillstånd för skyddad natur

Vill du göra en åtgärd som är förbjuden enligt föreskrifterna, måste du ansöka om dispens eller tillstånd.

Dispens och tillstånd för aktivitet eller åtgärd i skyddat naturområde

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förVandringsled Vandringsled
  • Ikon förEldplats Eldplats
  • Ikon förToalett Toalett
  • Ikon förRastplats Rastplats
  • Ikon förRast-/vindskydd Rast-/vindskydd
  • Ikon förServering Servering
  • Ikon förNaturum
  • Ikon förTillgänglighet Tillgänglighet

Fakta

Bildades: 1978/1984
Storlek: 31,5 ha
Kommun: Leksand
Förvaltare: Länsstyrelsen

Hitta hit

Naturum Dalarna

I Siljansnäs naturreservat ligger naturum Dalarna. Gör ett besök! Först på webbplatsen här nedan, sedan i verkligheten!

www.naturumdalarna.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Så här sköts naturreservaten

På Länsstyrelsen i Dalarna arbetar ett tiotal förvaltare med våra drygt 350 naturreservat, från Långfjället i norr till Malingsbo-Kloten i söder.

Kontakt

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss