Ärtknubben

Utsikt från ett berg över sjöar och skogar. Ett vindskydd syns på sidan av bilden. Foto.

Efter en ganska lång färd på grusvägar kommer du fram till Ärtknubbens naturreservat. Uppe på toppen kommer belöningen med vidunderlig utsikt över skogslandskap och vackra sjöar. Gör upp en eld vid vindskyddet och vila benen och sinnet!

Området är välbesökt och uppskattat av många. På Ärtknubbens topp är utsikten fantastisk. Här finns både vindskydd och grillplats. Kortaste vandringen mot toppen är från den norra parkeringen. Härifrån är det cirka 500 meters promenad. Det finns också en södra parkering vid Ärtknubbens fot. Då får du en längre promenad på 1.5 km genom frodig granskog.

Vägen mot den södra parkeringen är i regel öppen, förutom under tjällossningen. Den norra vägen är stängd under vinterhalvåret.

Den 35 km långa vandringsleden Vildmarksleden går igenom naturreservatet. Leden börjar i Bjursås, går över Andersbo, Sörskog, Ärtknubben och sedan tillbaka över Björsberg och slalombacken och åter till Bjurs.
Läs mer om Vildmarksleden här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Från bördig granskog till mager tallskog

Ärtknubbens skog har stor variation. Längs sluttningarna växer en bördig, äldre granskog. Ju närmare toppen desto mer tar tallen över. Området är inte opåverkat av skogsbruk, men tack vare den bördiga marken har en naturskogsartad blandad skog kunnat utvecklas på ganska kort tid. Både liggande och stående döda träd finns det många av.

Flodpärlmusslor och öring

I reservatet finns sjöarna Ärten och Fjällgrycken och däremellan rinner Ärtån. I de båda sjöarna finns gädda, abborre, mört, lake och öring. Men den mest spännande arten i sammanhanget är nog flodpärlmusslan, som har ett livskraftigt bestånd i Ärtån. Musslan lever ett spännande liv eftersom den i larvstadiet befinner sig upp till 10 månader i gälarna på en öring. Därför är det livsviktigt för den att det finns öring i ån, vilket här är fallet. För att kunna växa till efter parasitstadiet måste den lilla musslan hamna på en plats i en sand- eller grusbotten som genomströmmas av friskt vatten, där musslan kan andas och filtrera näring. Efter några år börjar musslorna sticka upp ur bottensanden. Flodpärlmusslan blir vanligen könsmogen i 15–20-årsåldern. Om förhållandena i ån är bra kan de leva riktigt länge. Den äldsta uppmätta åldern på en mussla är 256 år!

Läs mer om flodpärlmussla på Havs- och vattenmyndighetens webb. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Foto: Carl Lehto och Maria Jons, Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

I reservatet är det inte tillåtet att...

  • skada växande eller döda – stående eller omkullfallna träd och buskar, med undantag för insamling av löst liggande, mindre, torra grenar och kvistar i syfte att göra upp eld,
  • framföra motordrivet fordon i terrängen, gäller både barmark och snötäckt mark med följande undantag: skoter får framföras på de i beslutskartan markerade skoterlederna då marken är snötäckt,
  • vaska efter guld eller andra mineraler i Ärtån.

Utan Länsstyrelsens tillstånd är det dessutom förbjudet att:

  • gräva upp växter, plocka mossor, lavar och vedlevande svampar eller samla in djur (tex insekter)
  • genomföra eller bedriva tävlingar, lägerverksamhet och andra större eller återkommande organiserade arrangemang.

Dispens och tillstånd för skyddad natur

Vill du göra en åtgärd som är förbjuden enligt föreskrifterna, måste du ansöka om dispens eller tillstånd.

Dispens och tillstånd för aktivitet eller åtgärd i skyddat naturområde

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förEldplats Eldplats
  • Ikon förRast-/vindskydd Rast-/vindskydd
  • Ikon förSkoterled Skoterled
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Bildades: 2018
Storlek: 149 ha
Kommun: Leksand
Förvaltare: Länsstyrelsen
Natura 2000: Ingår i EU-s nätverk av skyddad natur.
Om Natura 2000
Beskrivningen av områdets Natura 2000-värden går att läsa i skötselplanen nedan.

Hitta hit

Så här sköts naturreservaten

På Länsstyrelsen i Dalarna arbetar ett tiotal förvaltare med våra drygt 350 naturreservat, från Långfjället i norr till Malingsbo-Kloten i söder.

Kontakt

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss